Wat is een dieet en welke diëten zijn er?

Er bestaan verschillende soorten diëten, maar wat is een dieet nou eigenlijk? In deze blog willen wij hier een duidelijk antwoord op geven en jou een overzicht geven welke verschillende soorten diëten er bestaan.

Wat is een dieet?

Een dieet is een voedingspatroon, waarbij je aan bepaalde leefregels wilt voldoen. Deze leefregels kunnen heel divers zijn. Vaak wordt een dieet gezien als een voedingspatroon, waarbij het per definitie je intentie is om af te vallen. In werkelijkheid ligt het anders, want niet alle diëten zijn vormgegeven vanuit de insteek om gewicht te verliezen.

Er bestaan ook dieetvormen vanuit medische redenen, zoals een glutenvrij dieet voor mensen met coeliakie. Of een lactose-beperkend dieet voor mensen die lactose-intolerant zijn.

Oorsprong van diëten

In de loop van de jaren zijn er verschillende afvaldiëten ontwikkeld en gepromoot. De één nóg populairder dan de ander. Al deze diëten verschillen in hun opzet van elkaar. Productgroepen die sterk worden aangeraden of juist verboden zijn, strikte weekmenu’s of juist continue variatie en harde puntensystemen of juist een losser format. Kortom: alle diëten hebben andere methodes wat hen uniek maakt. Ook de achterliggende theorieën van diëten verschillen sterk van elkaar.

De reden dat elke methode om af te vallen werkt

Alle afvaldiëten streven hetzelfde na: gewichtsverlies. Om dit voor elkaar te krijgen zal je energie-inname lager moeten zijn dan je energieverbruik. En dit is precies het onderliggende mechanisme wat alle afvaldiëten gebruiken om ervoor te zorgen te je af kunt vallen. Het is niet de methode zélf die ervoor zorgt dat je afvalt, maar dit mechanisme.

Nadelen

Aan veel energiebeperkte diëten zijn ook nadelen verbonden. Wanneer een dieet niet volwaardig is en je volgt het voor lange tijd, dan kan het er uiteindelijk voor zorgen dat je een tekorten opbouwt aan vitamines en mineralen en mogelijk een verstoorde hormoonbalans. Dit heeft negatieve effecten op het lichamelijk functioneren.

Daarnaast kan een afvaldieet ervoor zorgen dat je veel gewichtsverlies in korte tijd. Het gewicht dat je verliest, zal niet alleen bestaan uit vetmassa. Wanneer je snel gewicht verliest, dan zal het gewichtsverlies óók voor een groot deel bestaan uit spiermassa. Dit is niet iets wat je zonder goede reden wilt nastreven.

Zelf heb ik het ervaren hoe het is om streng te diëten en heb ik de gevolgen ervaren van een te laag vetpercentage.

Lees de blog die hierover gaat hier >>>

Afvallen is moeilijk

Veel mensen houden een afvaldieet niet lang vol, omdat het te streng, te eenzijdig of te onpraktisch is. Ook is gewichtsverlies meestal niet blijvend, omdat er geen permanente gezonde leefstijl is aangeleerd. Een dieet focust zich op één specifieke methode en deze is doorgaans niet afgestemd op de persoon zélf. Hierdoor komen mensen na het stoppen van een dieet weer terug op het oude gewicht of wegen uiteindelijk meer dan voor de start van het dieet.

Verschillende populaire diëten

Door de jaren heen zijn er verschillende soorten diëten bij gekomen. Hieronder laat ik de populairste vormen terugkomen en leg ik uit wat ze inhouden.

Fajah Lourens Killerbody dieet

Het Killerbody Dieet van Fajah Lourens komt je mogelijk bekend voor. Het dieet claimt dat je in 12 weken 12 kg af kunt vallen. Binnen het dieet wordt vooral gefocust op groente, fruit, rijst, kip en producten rijk aan eiwitten.

Voor producten waar geraffineerde suikers en/of verzadigde vetten in zitten (waaronder snoep, gebak, koek, gefrituurd eten en chips), is tijdens de dieetperiode geen plaats.

Binnen de dieetrichtlijnen wordt aangegeven het hongergevoel te omarmen door hongersignalen te negeren. Dit is een groot punt van kritiek geweest. Het Killerbody Dieet richt zich vooral op de korte termijn.

Sonja Bakker

Het dieet van Sonja Bakker staat bekend om regel “3 hoofdmaaltijden en 3 tussendoortjes” aan te houden. Binnen dit dieet werk je met voorgeschreven weekmenu’s. Producten waar geraffineerde suikers en/of verzadigde vetten in zitten (waaronder snoep, gebak, koek, gefrituurd eten en chips), worden in dit dieet als verboden gezien.

Dr. Atkins

De filosofie achter het Dr. Atkins is dat de toename van welvaartsziekten onder de wereldbevolking komt door de inname van producten rijk aan geraffineerde suikers. Daarom promoot dit dieet een koolhydraatarm voedingspatroon. Er zijn geen specifieke product restricties, maar door de lage koolhydraat aanbeveling is er beperkt plaats voor producten die rijk zijn aan koolhydraten.

Weight Watchers

Binnen het Weight Watchers Dieet wordt gewerkt met een puntensysteem. Ieder product vertegenwoordigt een aantal punten. Zo telt een bruine boterham voor 3 punten en een krentenbol voor 5, maar zijn er ook producten die 0 punten bevatten (zoals groente, fruit en kip). Deze mag je dus onbeperkt eten. Er is geen specifieke product restrictie binnen dit dieet. De richtlijn is het aantal punten wat je op dag- en weekbasis mag besteden.

Ketogeen Dieet

Het Ketogeen Dieet is de strengste vorm van een koolhydraatarm dieet, met als doel om je lichaam in ketose te brengen.

Ketose houdt in dat het lichaam vetten als primaire brandstof gaat gebruiken, in plaats van koolhydraten.

Hierbij geldt dat je maximaal 50 gram koolhydraten per dag kunt nemen om in ketose te blijven (uitzonderingen daargelaten). Binnen het Ketogeen Dieet gelden geen product restricties, maar vanwege de beperkte koolhydraat aanbeveling is er slechts beperkt plaats voor producten die rijk zijn aan koolhydraten.

Koolhydraatarm

Een Koolhydraatarm Dieet of ‘laag koolhydraat hoog vet dieet’ is een dieet waarmee je relatief veel energie uit eiwitten en vet haalt en weinig energie uit koolhydraten. Een koolhydraatarm dieet levert 50 tot maximaal 130 gram koolhydraten per dag. Binnen het Koolhydraatarm Dieet gelden geen product restricties, maar vanwege de beperkte koolhydraat aanbeveling is er slechts beperkt plaats voor producten die rijk zijn aan koolhydraten.


Vetarm

Een Vetarm Dieet is een dieet dat de dagelijkse consumptie van vetten uit dierlijke en plantaardige bronnen en industrieel transvet (bewerkt vet) beperkt. Binnen dit dieet gelden geen specifieke product restricties, maar vanwege de beperkte vet aanbeveling is er slechts beperkt plaats voor producten die rijk zijn aan vetten.

Paleodieet

Het Paleodieet (oerdieet) is geen afval dieet maar een manier van eten. Het Paleodieet stelt dat de spijsvertering van de mens niet is afgestemd op het moderne aanbod van voedingsproducten. Om deze reden worden productgroepen als zuivel en bonen/granen afgeraden.

Productgroepen als vlees, vis, fruit en noten worden juist aangeraden.

Binnen dit dieet gelden geen restricties als het gaat om de hoeveelheid voeding. Op lange termijn zou het Paleodieet te weinig van sommige voedingsstoffen kunnen leveren. Zo kan een tekort aan vezels en calcium ontstaan door het mijden van graanproducten en melk(producten).

In mijn volgende blog ga ik het hebben over hoe afvallen werkt en hoe jij een dieet succesvol vol kan houden.