Wat zijn eetbuien en hoe kan je een eetbui herkennen?
De term ‘eetbuien’ lees je tegenwoordig vaak terug, omdat er steeds meer aandacht wordt besteed aan (mentale) problematiek rondom voeding. Eetbuien kunnen een serieus probleem vormen, dus het is belangrijk om je ervan bewust te zijn wanneer je hiermee te maken hebt. Maar wat zijn eetbuien eigenlijk? Waar kun je eetbuien aan herkennen?
Wat is een eetbui?
Eetbuien zijn momenten waarin je in een kort tijdsbestek grote hoeveelheden eet en hierbij de controle verliest. Dit wordt ook wel ‘binge eating’ genoemd. Er zijn twee verschillende soorten eetbuien: objectieve en subjectieve eetbuien.
Wat is een objectieve eetbui?
Een objectieve eetbui is het eten van een grote hoeveelheid voedsel in een relatief korte periode, waarbij je het gevoel van controleverlies ervaart. De hoeveelheid energie die je tijdens een eetbui binnenkrijgt bedraagt ongeveer 1500 kcal of meer*. Met de relatief korte periode die wordt aangehaald wordt ongeveer een 2-uur durend tijdsvenster bedoeld.
Controleverlies betekent dat je geen mogelijkheid hebt om je eigen (eet)gedrag te stoppen, ondanks dat je je bewust bent van wat er gebeurt. *Dit is niet allesbepalend, omdat het ook mogelijk is een eetbui te hebben die gepaard gaat met producten die weinig energie bevatten.
Wat is een subjectieve eetbui?
Een subjectieve eetbui houdt in dat je in een relatief korte periode een hoeveelheid voeding binnenkrijgt die je bestempelt als abnormaal en hierbij controleverlies ervaart. Merk dus op dat het hierbij op dat de hoeveelheid draait om je eigen perceptie. De mate van controleverlies komt overeen met een subjectieve eetbui.
Wat is het verschil tussen een objectieve eetbui en een subjectieve eetbui?
Het belangrijkste verschil draait om de hoeveelheid eten die je binnenkrijgt. Waar binnen een objectieve eetbui goed aangetoond kan worden dat de hoeveelheid eten representatief is voor een eetbui, kan dat bij een subjectieve eetbui niet.
Objectieve eetbuien worden daarnaast ook vaker gekenmerkt door daadwerkelijk gewichtstoename, terwijl dit bij subjectieve eetbuien minder vaak het geval is. Wat betreft mentale impact is er geen verschil in de ernst van eetstoornis symptomen, zelfvertrouwen en lichaamsbeeldproblematiek tussen personen die objectieve of subjectieve eetbuien hebben.
Verdere onderverdeling eetbuien
Onder objectieve eetbuien valt een volledige eetbui, waarin er een grote hoeveelheid eten snel en zonder plezier gegeten wordt. Ook zijn er halve eetbuien, die vaak laat in de avond, maar zonder paniek of angst plaatsvinden.
En ten derde zijn er slow-motion eetbuien, die van tevoren bedacht zijn en eerst te weerstaan zijn, maar waar uiteindelijk toch aan toegegeven wordt.
Belangrijke kenmerken van eetbuien
Eetbuien kun je relatief duidelijk herkennen. Ondanks dat ieders situatie rondom eetbuien anders is, komen bepaalde kenmerken vaker terug. Hieronder lees je de belangrijkste.
De snelheid van het eten
De snelheid van het eten tijdens een eetbui ligt hoger dan normaal.
Gemengde gevoelens
Tijdens een eetbui is er vaak sprake van gemengde gevoelens. Aan de ene kan geeft het eten je een goed gevoel door de smaak, geur en textuur van de producten. Dit is vaak van korte duur, want aan de andere kant worden deze fijne gevoelens snel opgevolgd door schaamte, walging en onrust.
Controleverlies
Controleverlies is tijdens een eetbui altijd aanwezig. Dit wijst erop dat het als onmogelijk aanvoelt om te stoppen met eten. Vaak wordt dit ook omschreven als het in trans zijn, naar jezelf kijken als een buiten-lichamelijke ervaring.
Geheimzinnig gedrag
Hiermee wordt bedoeld dat je ver kunt gaan om eetbuien te hebben op ongebruikelijke locaties, zoals op het toilet of in de auto. Voorspelbare voedingskeuzes Vaak zijn de producten die je binnenkrijgt tijdens een eetbui hoog in vetten of simpele koolhydraten, erg bewerkt of makkelijk om snel te eten.
Mocht je jezelf in één of meerdere punten herkennen en zou je hier graag eens over in gesprek willen? Plan dan hier een vrijblijvend kennismakingsgesprek in.