5 redenen waarom je relatie met voeding als topondernemer of carrièrejager niet optimaal is

In deze blog ga ik uitleggen wat de 5 redenen zijn waarom je relatie met voeding als topondernemer of carrière jager niet optimaal is.

Ik begrijp je maar al te goed. Je hebt een kraakhelder beeld van waar je met je bedrijf of carrière naar toe wilt. Lange dagen maken, veel extra werk op je nemen en de chaos die daarbij komt kijken neem je op de koop toe. Het belangrijkste in je leven is namelijk stappen maken in je loopbaan, die je al zo lang voor ogen hebt. Het nastreven van die droomsituatie.

Ondertussen, op de momenten dat je stilstaat, merk je op dat je relatie met voeding niet is zoals het moet zijn. Je vindt jezelf ’s avonds met een zak chips, al half in slaap gevallen op de bank. Ondanks dat je weet dat een gezond en duurzaam voedingspatroon de sleutel is tot een vitaal en krachtig leven, zie je dat je huidige manier van eten daar totaal niet op lijkt.

Maar hoe komt dat eigenlijk? Hieronder een aantal suggesties, zodat je gaat inzien waar dat potentieel aan zou kunnen liggen.

1. Je slaappatroon is verschrikkelijk

Je komt laat thuis van werk. Je werkt ’s avonds toch nog even die mailtjes en appjes weg en misschien blijf je wel net te lang Netflix kijken, omdat dit het enige rustmoment van de dag is. Vervolgens neem je geen tijd om écht te ontspannen.

En met écht ontspannen bedoel ik het even ‘unwinden’ en jezelf distantiëren van alle schermen.

Deze schermen zorgen er namelijk voor dat jouw ogen een flinke portie licht te verwerken krijgen, wat op hun beurt zorgt voor een seintje naar de hersenen met het bericht dat het nog lang niet nacht is, dus we ook nog niet hoeven te gaan slapen.

Als je vervolgens naar bed gaat, spoken de to-do lijstjes nog door je hoofd; vind je het echt zo gek dat je met een hoofd vol ‘werkgedachtes’ niet echt makkelijk in slaap komt, of niet heel erg diep slaapt?

Slaapschuld

Doordat je een slaapschuld opbouwt, behoeft je lichaam meer energie. Die energie proberen we te compenseren door middel van meer eten, vaak vet- en koolhydraatrijk. Ondanks dat je misschien het doel hebt om je voedingspatroon op de schop te nemen, is je brein gewoon verschrikkelijk moe.

Hoe vermoeider we zijn, hoe lastiger het is om verandering aan te brengen. Ons brein wil namelijk niets liever dan op de automatische piloot leven, en laat dat nou net dé makkelijkste manier zijn, zeker wanneer je moe bent.

2. Je kunt niet meer omgaan met de hoeveelheid stress die je ervaart

Stress hoort bij groei en ontwikkeling, laat dat duidelijk zijn. Wanneer je naar mijn mening nooit stress hebt, zul je (ook op carrière gebied) vrij weinig klaarspelen. Soms, of vaker zul je gewoon even moeten over-performen.

Doe je dit echter voor een langere periode en combineer je dit ook nog eens met een slaaptekort? Dan stapelt de stress zich op zonder dat je het doorhebt.

Deze stress en eventuele onrust vinden we als mensen in algemeenheid zeer oncomfortabel en proberen we dan ook vaak uit de weg te gaan. Door toch nog even die mailtjes te beantwoorden of steeds net even wat langer door te werken zodat je de rest van de week niet achter de feiten aanloopt.

Je voelt de stress niet meer

Naast dat je over je eigen werk gerelateerde grenzen schrijdt, zijn er ook andere manieren die we inzetten om die stress maar niet te hoeven voelen.

In de praktijk zie ik het volgende vaak gebeuren: overdag voel je deze stress niet echt of ervaar je het niet als vervelend, omdat je in die rush zit.

Je hebt geen tijd om te eten, gooit er nog een bakkie koffie in het sprint richting de eindstreep van je takenlijst. Dan kom je thuis en krijg je de klap. Je bent kapot, voelt je onrustig en je hoofd zit vol.

Je bent fysiek niet meer met werk bezig, maar je hoofd kan aan niets anders denken. Je hebt geen energie om te koken, dus bestelt maar even een vette hap op Thuisbezorgd.

Vervolgens schenk je jezelf een flink glas wijn in en plof je op de bank met Netflix, terwijl je dit probeert af te wisselen met het checken van je socials. Voor je het weet is het bedtijd en heb je dus eigenlijk geen enkel moment gehad om tot rust te komen.

De vette hap en het wijntje zijn onderdeel geworden van een routine die lijken op rust, maar eigenlijk een waterdichte methode is geworden om de stress maar even niet onder ogen te hoeven zien.

3. ‘Rustig eten kost alleen maar tijd’

Je rent van deadline naar deadline. Het is chaos op kantoor en ondanks dat je een half uurtje pauze hebt, zie je pauze als verloren tijd. Je ontbijt in de auto onderweg naar je werk, luncht achter je laptop, tussendoortjes vervang je voor koffie en tijdens het avondeten ben je de laatste mailtjes aan ’t checken.

Wanneer je je voedingspatroon als ‘gezond’ ervaart durf ik te wedden dat er geen enkel moment in zo’n dag is geweest dat je echt geproefd hebt wat je gegeten hebt.

Je waardeert je eetmomenten immers niet. Op automatische piloot schuif je het naar binnen. Zou je je voedingspatroon niet als ‘gezond’ bestempelen? Dan vind ik het niet gek dat je er geen verandering in kunt aanbrengen, als je hoofd al bij de volgende meeting is, terwijl je net aan je lunch begonnen bent. Verandering begint bij bewustwording, en laat het nou net daaraan schorten.

4. Je zit in de 'oplosmodus'

Carrièrejagers en ondernemers zijn vaak oplossingsgerichte mensen. Wanneer er een probleem is, dienen we dat direct op te lossen om verdere uitdagingen of obstakels te voorkomen. Op business gebied is dat heel erg effectief; brandjes blussen, het liefst al voor de lucifer aangestoken is.

Dit werkt vaak goed, zeker wanneer de verandering die doorgevoerd moet worden, veel minder te maken heeft met mensen, en veel meer met systemen. Wanneer je dit echter in je privéleven, en met name je voedingspatroon probeert, ga je tegen problemen aanlopen.

Veranderen is lastig

Wij als mensen vinden het lastig om te veranderen. Ondanks dat we op een bepaald moment beseffen dat het veranderen van ons voedingspatroon wel eens heel veel voordelen zou kunnen hebben, werkt ons brein ons volledig tegen. Die wil namelijk geen verandering.

En als het al verandering wil, dan moet het rigoureus zijn.

Ineens besluit je alle suikers, bewerkte producten en koolhydraatrijke producten te schrappen. Als je dat nou gewoon voor een bepaalde periode doet, heb je vast en zeker het probleem (wat dat probleem dan ook is) opgelost, toch?

Nee, helaas.

Snel resultaat en grote veranderingen zijn in de meeste gevallen niet duurzaam, zeker niet wanneer je dit combineert met bovenstaande punten die ik beschreven heb. Hoe vaak ben je al opnieuw begonnen met een nieuw voedingspatroon en dacht je het wel even te fixen? Besef je nu eigenlijk dat al die veranderingen je niets hebben gebracht?

5. Beloning na (veel te hard) werken

‘Als je iets wil, moet je ervoor werken’. Een statement waar ik me op veel vlakken in het leven in kan vinden. Je hebt de perceptie dat als keihard werken je op carrière gebied je heel veel gebracht heeft, dit ook wel zo zal werken bij je voedingspatroon. Je besluit om te veranderen, verbant alle producten die je lekker vindt uit je boodschappenmandje en wanneer het zwaar wordt zeg je tegen jezelf dat je maar wat harder moet werken.

Nu ben je gedurende de hele week niet alleen moe en gestrest maar verga je ook nog eens van de honger en kun je alleen maar aan de donuts van de bakker op de hoek denken. Zeg maar doei tegen je focus.

Maar je bent een doorzetter. Als je iets wil veranderen, moet je ervoor ploeteren. Vervolgens is het vrijdagmiddag en ga je naar de vrijmibo of plof je op de bank.

‘Nu heb ik wel even iets lekkers verdient’.

Eindstand? Maandagochtend kijk je terug op een weekend waarin je je kop eraf hebt gezopen en eigenlijk het hele weekend maar alles naar binnen geschoven hebt wat je je kon bedenken. Vertel me nog eens hoe ‘harder werken’ de oplossing is?

Ik denk dat de gemiddelde ondernemer niet nog meer en nog harder wil werken. Ik denk dat de meesten juist minder willen werken, en meer willen verdienen. Is dit oncomfortabel? Zeker, want we zijn gewend om altijd maar tot het naadje te gaan.

Maar wist je dat als je gaat zoeken naar een manier waarop je minder kunt werken, zonder in te leveren op omzet, jij ook zomaar de winnende formule gevonden hebt tot het veranderen van je voedingspatroon? Work smarter, not harder.