uitleg-over-honger

Wat is honger en hoe herken je het?

Honger is een ingewikkeld mechanisme waarbij je hersenen, maag, darmen, hormonen genen en andere factoren een belangrijke rol spelen. De primaire functie van honger is eenvoudig: uithongering voorkomen om zodoende te kunnen overleven.

Wanneer hongersignalen opkomen, word je gestimuleerd om op zoek te gaan naar eten.

Je start met eten totdat je hongersignalen afnemen en een verzadigd gevoel krijgt. Dit gevoel stimuleert je vanuit een fysiek perspectief om te stoppen met eten. Je hebt voor dat moment namelijk voldoende gegeten om weer door te kunnen gaan met andere bezigheden.

Hoe herken je honger?

Fysieke honger en daarmee de bijbehorende signalen versterken geleidelijk. Hongersignalen als een rommelende maag, lichte hoofdpijn, concentratieproblemen en een misselijk of beverig gevoel zullen je bekend voorkomen. Misschien herken je dat gevoel ook wel dat je kortaf begint te worden en snel geïrriteerd raakt nadat je langere tijd niets hebt gegeten. De kans is groot dat je dan hangry bent. Wanneer je fysieke honger hebt, dan zal elk type voedsel de bijbehorende signalen doen laten wegnemen.

Het lichaam heeft op dat moment gewoonweg behoefte aan energie. Het maakt je waarschijnlijk niet uit of het nu een broodje is of een reep chocolade. Die fysieke honger moet weggenomen worden.

Reactie plaatsen