Hoe weet je of je obsessief bezig bent met voeding?

Wanneer je veel aandacht besteedt aan voeding, dan vraag je jezelf mogelijk wel eens af of je er niet obsessief mee bezig bent. Of je krijgt mogelijk vanuit je omgeving wel eens de opmerking of vraag: ‘Ben je nu niet obsessief bezig met voeding?’. Interessante vraag. 

Waar ligt de scheidslijn tussen aandacht besteden aan voeding en er obsessief mee bezig zijn? Is er überhaupt wel een specifieke scheidslijn? Je leest erover in deze blog.

Voordat je verder leest 

In deze blog lees je enkele tekenen van het obsessief bezig zijn met voeding terug. Er is geen specifieke definitie voor, wat het lastig maakt om dit te kaderen. Wél is bekend dat obsessief eten kan leiden tot psychologische gevolgen (somberheid, angst, concentratieverlies) en fysieke gevolgen (voedingstekorten). Het is niet de bedoeling van deze blog om je het label ‘obsessief’ op te plakken. 

Nee, het doel van deze blog is je bewust te maken van het verschil tussen aandacht besteden aan voeding en er obsessief mee bezig zijn. Zie het dus vooral als preventie van eetproblematiek (en mogelijk bewustwording). Wanneer je je herkent in de volgende punten én in de eerder genoemde gevolgen, dan is het raadzaam om actie te ondernemen en je aanpak te veranderen. Mocht je hier zelf niet uitkomen, dan kun je hier een kennismaking call inplannen om je verder te helpen. 


12 punten om te herkennen of je obsessief bezig bent met eten 

Obsessief gedrag rondom voeding kunnen we herkennen aan verschillende punten. Je bent niet opeens obsessief als je een week al je voeding bijhoudt, omdat je benieuwd bent welke voedingsstoffen je binnen krijgt. 

Ik herken obsessief gedrag aan de volgende 12 punten.

Je bent continu met voeding bezig

Continu met voeding bezig zijn in je hoofd. Je wordt wakker en de gedachten starten al over wat je gaat eten en wanneer je het gaat eten. Je kunt je maar moeilijk concentreren op gesprekken met anderen, je werk of iets wat niet met voeding te maken heeft. Je volgt vooral voeding accounts op social media, die deze focus op voeding nog erger vergroten. 

Wanneer je merkt dat je mentaal gezien veel meer met voeding bezig bent dan dat je zou willen, dan kan het er wel eens op duiden dat je er obsessief mee bezig bent. Dit kan worden bevestigd worden door het verminderen van je focus op andere zaken in het leven die je minstens zo belangrijk vindt als voeding, zoals je sociale leven, je eigen ontwikkeling en je werk. 

Je hebt eetbuien

Het ervaren van eetbuien is één van de meest duidelijke kenmerken van het obsessief bezig zijn met voeding. 

Hoe herken je een eetbui?

Een eetbui kun je herkennen aan twee punten: 

  1. Het eten in een bepaalde tijd (bijvoorbeeld twee uur) van een hoeveelheid voedsel die beduidend groter is dan de meeste mensen in zo’n periode zouden eten onder gelijke omstandigheden. 
  2. Het gevoel tijdens de periode geen beheersing over het eten te hebben (bijvoorbeeld het gevoel niet te kunnen stoppen). 

Je telt iedere calorie

Iedere dag je calorieën tellen. Alle voeding afwegen. Precies aan je geplande hoeveelheid koolhydraten, eiwitten en vetten komen. 5 gram ongekookte rijst terug in de zak stoppen wanneer je 85 gram hebt afgewogen in plaats van de voorgenomen 80 gram. Je app altijd gebruiken wanneer je buiten de deur gaat eten. 

Het zijn enkele voorbeelden die erop duiden dat je obsessief met voeding bent. Het gebruik van een voedingsapp maakt je absoluut niet obsessief. In sommige gevallen is het gebruik van een app juíst de beste stap. Het wordt pas een mogelijk probleem wanneer je merkt dat je op den duur niet meer zonder kunt. 

Je labelt producten als goed of slecht 

Producten labelen als goed/slecht of gezond/ongezond kan ervoor zorgen dat je continu bezig bent met voeding. Het is belangrijk om ook hierin een nuance aan te maken. Vanuit onze opvoeding en door de invloed van social media worden pizza’s, koek en snoep als slecht bestempeld. Wanneer je een pizza als ongezond bestempeld, maar deze alsnog zonder schuldgevoel eet, dan is er niets aan de hand.

Product labeling wordt pas een probleem wanneer je merkt dat het je eigen keuzes en gevoelens/gedachten achteraf sterk beïnvloedt. 

Er is geen variatie in je voedingspatroon

Het labelen van producten als goed of slecht kan ertoe leiden dat je vrij weinig variatie in je voedingspatroon hebt. Je hebt mogelijk maar een klein aantal producten wat je ziet als gezond en dus eet. Ook bij dit punt draait het om te context. 


Eet je niet-gevarieerd, omdat je geen aandacht besteed aan variatie en je huidige patroon goed bevalt? Of eet je niet-gevarieerd, vanwege andere redenen die te maken hebben met product labeling? 

Je eet anders wanneer je alleen bent 

Houd je jezelf extreem in wanneer je samen met familie of vrienden eet? En uit zich dit in sterke compensatie wanneer je alleen bent? Vanuit schaamte? Dan kan dit erop duiden dat je obsessief met voeding bezig bent. 

Je sociale leven is beperkt door voeding

Je relatie met voeding kan je sociale leven beperken. Enkele manieren waarop zich dit kan uiten zijn het overslaan van etentjes met vrienden of smoesjes verzinnen dat je ziek bent en dus niet van hetgeen kunt eten wat er op tafel staat. 

Je eet altijd als reactie op stress

Wanneer eten je enige copingsmechanisme (= omgaan met stress) is, dan kan dit erop duiden dat je obsessief met voeding bezig bent. Als je af en toe als reactie op stress merkt dat dit je eetgedrag beïnvloedt, dan is het een ander verhaal. 

Je volgt extreme diëten

Het continu volgen van extreme diëten kan ervoor zorgen dat je obsessief bezig bent voeding. Extreme diëten lokken een hoge focus op voeding uit en mogelijk het verslechteren van je relatie met voeding. Dit, omdat er vaak gebruik wordt gemaakt van strenge voedingsregels. 

Je eet als reactie op goed of slecht nieuws

Uiteten gaan wanneer je promotie hebt gekregen op je werk, daar is niks mis mee. Vanuit gemak eten bestellen in plaats van te gaan koken wanneer je iemand bent verloren die je dierbaar is, daar is niks mis mee. Eten kan hierbij een obsessieve vorm aannemen, wanneer het je enige manier is om goed nieuws of slecht nieuws te verwerken. 

Dus stel dat eten bij zowel bij goed nieuws of slecht nieuws altijd de manier is op met het nieuws om te gaan, dan kan dit erop duiden dat je obsessief bezig bent met voeding. 

Je oordeelt over de eetgewoontes van anderen

Wanneer je vaak oordeelt over de eetgewoontes van anderen, dan kan dat wel eens te maken hebben met je eigen focus op voeding en regels die je voor jezelf hebt opgesteld. Zeker wanneer anderen jouw eigen regels overtreden en je bent hier veel mee bezig, dan kan dit te maken hebben met obsessiviteit met voeding. 

Je koppelt beweging aan hoeveel je eet

Wanneer je je dagen doorkomt met de mindset dat je je voeding moet verdienen op basis van beweging, dan kan dit indirect duiden op het obsessief bezig zijn met voeding. 

Enkele voorbeelden: een extra training omdat je uiteten gaat, extra stappen omdat je een donut hebt gegeten of kiezen voor de activiteit waarmee je de meeste calorieën verbrandt omdat je een verjaardag hebt. 

Oplossing voor als je obsessief gedrag vertoond 

Herken je jezelf in één of meerdere van de bovenstaande punten en wil je hier wat aan veranderen, maar weet je niet precies hoe? Plan dan gerust een vrijblijvende kennismaking call in door hier te klikken en dan kunnen we samen bekijken wat het beste voor je is.