Kunnen cosmetische/chirurgische veranderingen je lichaamsbeeld verbeteren?
10 februari 2023 

Kunnen cosmetische/chirurgische veranderingen je lichaamsbeeld verbeteren?

Er wordt vaak gedacht dat een ´mooi uiterlijk´ het teken is van innerlijke schoonheid. In zowel de Westerse als de Oosterse samenlevingen, zijn er steeds meer mensen die cosmetische en/of plastische chirurgie ondergaan om hun uiterlijk te veranderen, of in hun ogen te verbeteren en het lijkt steeds normaler te worden.

Begrijp me niet verkeerd, ik heb hier helemaal niks op tegen.

Er zijn meerdere redenen waarom iemand onder het mes kan gaan.

Echter, met de toename van social media, wordt er voorspeld dat de populariteit van cosmetische chirurgie enorm zal toenemen en dat baart me toch wat zorgen. We zien zoveel ‘perfecte’ gezichten en lichamen en vergeten vaak dat filters en photoshop hier een groot aandeel in hebben. Het is normaal geworden dat jonge meiden lipfillers hebben en dat vrouwen én mannen op vrij jonge leeftijd botox behandelingen ondergaan.

Wat voor impact heeft dit op onze nieuwe generatie?

Zorgt dit voor onrealistische ideaalbeelden?

Geeft dit dan echt dé ´confidence boost´ die jij nodig hebt?

De vraag luidt voor mij eerder: kunnen cosmetische of chirurgische veranderingen jouw body image verbeteren? Om heel snel en makkelijk een antwoord te formuleren: ja, het zou mogelijk kunnen zijn om met cosmetische of chirurgische ingrepen jouw body image te verbeteren.

Het échte antwoord is echter complexer dan dit en in dit artikel ga ik je uitleggen waarom.

Cosmetische of chirurgische ingrepen kunnen een positieve invloed hebben op jouw lichaamsbeeld, máár het kan ook het tegengestelde effect hebben en dat neemt een groot risico met zich mee.

Verwachtingen

Plastische chirurgie kan jouw levenskwaliteit en zelfbeeld verbeteren als zowel jij als de chirurg tevreden zijn met het resultaat. Voordat de operatie plaatsvindt, hebben jij en de chirurg bepaalde verwachtingen van het resultaat. Wanneer er niet voldaan wordt aan deze verwachtingen kan dit grote teleurstelling en onzekerheid als gevolg hebben. Je wilt deze onzekerheid opnieuw wegnemen en vaak gebeurt dit door eens een poging te wagen om het te laten corrigeren. Of je denkt dat een andere soort operatie die ene onzekerheid wel kan verzachten.

Je kunt geobsedeerd worden met het veranderen van jouw fysieke kenmerken en op den duur word je uitgeput door continu bezig te zijn met het willen verbeteren van jouw uiterlijk. Het gaat uiteindelijk over zeer kleine of ingebeelde ´afwijkingen´ om jouw beeld te perfectioneren.

De kans om hierdoor ´BDD: Body Dysmorphic Disorder´ (lees: een stoornis in de lichaamsbeleving) of een eetstoornis te ontwikkelen neemt hierdoor toe! (Raadpleeg één van onze coaches mocht je je hierin herkennen!)

Geschiedenis van de persoon

Een andere zeer belangrijke factor waarmee we rekening moeten houden, is de geschiedenis van een persoon. Wat is de reden dat jij jouw uiterlijk zou willen veranderen? We zien dat personen die in het verleden misbruikt of emotioneel verwaarloosd zijn, eerder cosmetische en/of plastische chirurgie ondergaan.

Pesten

Ook veelvuldig pesten op school is een veelvoorkomende reden voor iemand, om op latere leeftijd onder het mes te gaan. Aan de ene kant klinkt dat voor velen logisch: iemand die zijn gehele jeugd is gepest omwille van een unieke neus en daardoor onzeker is geworden, kan deze onzekerheid wegnemen door een chirurgische ingreep. Fysieke onzekerheid weg betekent voor velen, de algemene onzekerheid weg.

Is dit écht zo?

Als jij jaren bent gepest omwille van een uiterlijk kenmerk en dit is nog steeds de reden waarom jij jouw uiterlijk wilt veranderen, zegt dit dan niet eerder iets over jouw mentale gezondheid? De kans dat jij je na je operatie zoveel gelukkiger voelt is klein wanneer jij het mentale stuk niet aanpakt.

Hierbij wil ik niet zeggen dat jij absoluut geen operatie kan of mag ondergaan. Het is echter belangrijk om stil te staan dat een chirurgische of cosmetische verandering, niet altijd de oplossing hoeft te zijn.

Wanneer jij jouw trauma aanpakt door middel van psychologische hulp en jij aan de slag gaat met jouw zelfbeeld en body image, kan dit jouw mening over het veranderen van jouw fysieke kenmerken wijzigen.

Misschien wil jij je unieke neus helemaal niet meer veranderen? Misschien leer jij jouw unieke en fysieke kenmerken te waarderen, en heb jij die ingreep helemaal niet meer nodig om gelukkig te zijn? Een operatie of ingreep wordt vaak onderschat en er wordt vaak vergeten dat er altijd risico´s aan verbonden zijn wat betreft complicaties.

Het is het dus meer dan waard om na te gaan waar jouw probleem ligt én welke mogelijke oplossingen hiervoor zijn, voordat je beslist om onder het mes te gaan.

Lustobject

 Om er een totaal andere wending aan te geven, gaven een aantal jonge vrouwen aan dat het veranderen van specifieke uiterlijke kenmerken ook een ander negatief gevolg hebben, dat in eerste instantie misschien positief kan lijken: gezien worden als lustobject. Klinkt misschien heftig, maar laat het me toelichten.

Onderzoek

Uit onderzoek kwam naar voor dat bepaalde meiden die een chirurgische ingreep hadden ondergaan, een negatieve verandering ervaarden in hun seksleven. Vooral omdat ze na de operatie aandacht kregen van mannen die voor hun operatie geen interesse toonden. Zij gaven aan het gevoel te hebben dat hun bedpartner geen rekening hield met hun gevoelens en hen eerder zagen als ´gewoon een sekspartner´ of een lustobject. Hiermee wil ik niet aantonen dat dit een logisch verband is, maar dit geeft wel aan dat er gevolgen kunnen ontstaan waarvan men niet verwacht dat deze een rol zouden spelen.

Het is dus belangrijk om goed na te denken en de voor- en nadelen af te wegen vóórdat je de beslissing maakt.

Kijk eerst of er andere mogelijke oplossingen zouden zijn om jouw body image en zelfbeeld te verbeteren en of het probleem niet eerder ligt bij het aanpakken van de mentale gezondheid.

Zorg dat je goed ingelicht wordt omtrent plastische en cosmetische chirurgie en maak de beslissing om ervoor te gaan als je mentaal sterk in je schoenen staat. Helaas kan je met een praktische oplossing, psychologische problemen grotendeels niet verhelpen. Het zou zonde zijn om een heftige ingreep te ondergaan, om er vervolgens achter te komen dat het probleem hier niet lag.

Heb jij hulp nodig om jouw body image te verbeteren? Herken jij je in dit verhaal en wil je actie ondernemen? Aarzel niet om mij te contacteren en wie weet kunnen we samen een positieve verandering creëren in jouw mindset!

Over de schrijver
Sanne helpt dames naar een betere relatie met hun lijf, meer zelfvertrouwen en mentale rust. Met haar kennis en ervaring in de psychologie en een liefdevolle doch confronterende aanpak helpt ze jou bij je doelen.
Reactie plaatsen