3 praktische tips om je zelfbeeld te verbeteren
29 april 2022 

3 praktische tips om je zelfbeeld te verbeteren

De manier waarop je over jezelf denkt is onderdeel van je zelfbeeld. Zelfbeeld heeft invloed op hoe jij je verhoudt naar jezelf en tot anderen. Het betekent heel simpel gezegd hoe jij je voelt over jezelf, kijkt naar jezelf en denkt over jezelf.

Je zelfbeeld kan bepaald worden door een samenspel van je sociale leven, hobby’s, werk, familie, uiterlijk, sport, studie en/of persoonlijke ontwikkeling. Onderdeel van je zelfbeeld is je lichaamsbeeld. Je lichaamsbeeld houdt in hoe jij naar je eigen uiterlijk kijkt.

Wanneer je extreem veel met je uiterlijk bezig bent, dan kan het zijn dat dit een groot deel van je zelfbeeld bepaalt. Vind je jezelf mooi, dan denk je hoogstwaarschijnlijk goed over jezelf. Ben je niet volledig tevreden over je uiterlijk, dan denk je hoogstwaarschijnlijk minder goed over jezelf.

In deze Podcast heb ik het met Diede Joosten van No-Nonsense ook over.

Het gevaar bij de ‘uiterlijk = zelfbeeld-benadering’ is dat als je niet tevreden bent over je uiterlijk, je niet tevreden bent over jezélf. Met een laag zelfbeeld tot gevolg.

Wat kan leiden tot een negatief lichaamsbeeld?

 • Overmatig kritisch beoordelen van je lichaam.
 • Ontevredenheid over je lichaam.
 • Extreem gefocust zijn op je lichaam.
 • Lichaam continu bekijken.
 • Lichaam expres vermijden.
 • Angst voor toename in gewicht

Wat kan leiden tot een positief lichaamsbeeld?

 • Je lichaam waarderen.
 • Functionaliteit van je lichaam waarderen.
 • Flexibel omgaan met je lichaamsbeeld.
 • Trots zijn op je lichaam.
 • Compassie hebben voor je lichaam.

3 Tips om je zelfbeeld te verbeteren

Bij het verbeteren van je zelfbeeld zijn er een aantal praktische tips die ik je mee wil geven. Deze drie tips kan je zelf toe gaan passen. Het is geen vereiste om alle drie de tips direct toe te passen. Begin met het toepassen van 1 tip en kijk hoe dit voor jou werkt!

Onderneem activiteiten die niks te maken hebben je uiterlijk

Maak je leven rijker! Met andere woorden: ga meer activiteiten ondernemen (en waarderen) die niet direct te maken hebben met je uiterlijk. Zoek nieuwe hobby’s of pak oude hobby’s van vroeger weer eens op. Spreek gezellig met vrienden af om wat leuks te doen.

Social-media onder de loep

Daarnaast is het verstandig om je eigen social media activiteit eens onder de loep te nemen.

Volg jij mensen waardoor je je slecht over jezelf gaat voelen?

Ga dan na of je deze mensen als inspiratiebron ziet of puur om jezelf mee te vergelijken. Mensen laten op social media nooit alles over zichzelf zien, het is daarom verstandig om ze puur als inspiratiebron te zien, in plaats van vergelijkingsmateriaal. Wat je ziet op social media is namelijk niet altijd realistisch.

Lukt dit je niet en blijf je je vergelijken met bepaalde personen?

Verwijder dan iedereen die ervoor zorgt dat je je minder goed voelt over jezelf.

Neem de tijd

Geef je zelfvertrouwen de nodige tijd en energie om te groeien

Het vergroten van je zelfvertrouwen gaat niet in één stap. Besteed er elke dag wat aandacht aan. Een mentor of coach kan je helpen je blinde vlekken te doorzien.

Alle acties die betrekking hebben op het verrijken van je leven en jezelf minder te vergelijken met anderen kunnen bijdragen aan een verbetering van je zelfbeeld. Je bent méér dan alleen je uiterlijk!

Over de schrijver
Ricky helpt jongvolwassenen naar een gezonde relatie met voeding, training en zichzelf door middel van zijn wetenschappelijke kennis een persoons-gerichte aanpak.
Reactie plaatsen