uitleg-over-trek

Wat is trek

Trek werkt anders dan honger. Wanneer je trek ervaart, dan heb je behoefte aan voeding zonder dat daar een fysieke noodzaak voor is. Trek komt vanuit andere drijfveren in ons lichaam dan het overlevingsmechanisme wat bij honger de grootste rol speelt en hangt samen met het beloningssysteem in onze hersenen. 

Trek is eten voor plezier, niet omdat je honger hebt

Het is simpel gezegd eten voor ons plezier en niet voor ons lichaam. Trek is bijna het tegenovergestelde van honger. Het komt vaak ineens opzetten, maar gaat uiteindelijk ook vanzelf weer weg. Het veroorzaakt geen pijn of ongemak in je lichaam, maar eerder een hunkering naar een bepaald type voedsel. Dat voedsel waar je naar verlangt is vaak ook het enige voedingsmiddel dat je trek kan doen wegnemen. 

Trek gaat uit van beloning en om die reden kan het de energiebalans negeren. Ook al heb je voldoende energie in je lijf, het is alsnog mogelijk om zin te blijven houden in eten en hier ook naar te handelen. Je zou over trek kunnen zeggen dat het voornamelijk gaat om eten voor plezier en niet om een fysiek lichamelijke behoefte. Bij trek heb je vooral zin in een specifiek product, wat waarschijnlijk heel smakelijk is. Alleen dat specifieke product zal op dat moment je trekgevoel doen laten wegnemen.

Je hoort het jezelf misschien wel eens zeggen: ‘ik heb trek in…’. Stel dat jij een ander product neemt dan het product waar je trek in hebt, dan zal het trekgevoel niet afnemen. Terwijl je tóch wat hebt gegeten. Voeding kan ons een fijn gevoel geven in sociale situaties, omdat het samenwerkt met ons beloningssysteem. Samen koken en eten zorgt voor een groepsgevoel en saamhorigheid. Ook buiten sociale situaties kan voeding een fijn gevoel geven. Dat is precies de reden waarom emotie-eten bestaat.

Reactie plaatsen