Je bent er klaar mee. Dat eindeloze gevecht met je gewicht wil je aan de kant zetten en (voor nu) heb je gekozen om eerst aan je relatie met voeding (en jezelf) te werken voordat je weer probeert af te vallen, met alle gevolgen van dien.
Intuitive eating om je relatie met voeding te verbeteren
Wanneer je jouw relatie met voeding wilt verbeteren, kom je al snel uit op het concept Intuitive Eating. Dit is een zelfzorg programma, waarbij jij je onder andere wilt losmaken van de eeuwige strijd tegen de kilo’s, ook wel de dieet mindset genoemd.
Een van de lastigste, maar meest dappere dingen die je kunt doen is het opgeven van je doel om af te vallen en je mentale gezondheid op nummer één te zetten. Dit is immers ook een voorwaarde om je relatie met voeding én je zelfbeeld te kunnen optimaliseren, als je het mij vraagt.
Hoe ga je immers zonder restricties leven en eten als je in je achterhoofd nog steeds gedachten hebt die jou vertellen dat minder calorieën of minder koolhydraten beter is?
Nee, hoe lastig het ook is, je dient je (tijdelijk) volledig over te geven aan het herstellen van je relatie met voeding.
Resultaatgerichte doelen zonder minder kg's op de weegschaal
De weegschaal speelt daar een belangrijke rol in. Intuitive Eating is namelijk een weight-neutral approach, oftewel: wat je gewicht (of lichaamssamenstelling) doet is niet van belang. Het is geen doel, het maakt niet uit of je afvalt, aankomt of je gewicht hetzelfde blijft. Wat wel doelen kunnen zijn:
- Minder in goed of fout denken;
- Lekkerder in je vel zitten en je lichaam kunnen accepteren;
- Je minder schuldig voelen over eten;
- Je zekerder voelen wanneer er eten in je buurt is;
- Eetbuien verminderen of verhelpen;
- Minder vanuit emotie eten.
Bij geen enkel van deze doelen is het van belang om te weten wat je gewicht doet. Er is geen ruimte voor het monitoren van je gewicht. Maar waarom niet?
3 scenario's' waarbij een weegschaal niet helpt in het proces
Je gewicht bepaald je gedrag
Stel je voor: je bent geleidelijk aan het leren om jezelf steeds beter te accepteren en kunt ook steeds meer producten eten die je vroeger een schuldgevoel zouden geven.
Je maakt stappen in je proces en voelt je obsessie rondom voeding langzaam maar zeker minder worden. Op een ochtend zie je de weegschaal staan, die iemand anders nog gebruikt in huis. Je laat je verleiden door de stemmetjes in je hoofd. Toch besluit je erop te gaan staan en de weegschaal laat jou een getal zien waar je niet tevreden mee bent en nooit tevreden mee geweest zou kunnen zijn in het verleden.
Het roept misschien verdriet, frustratie, ontevredenheid of schaamte op. Hierdoor begin je te twijfelen. Moet ik echt wel doorgaan op deze manier, als ik hierdoor aankom?
Vervolgens ga je ontbijten. Waar je voorheen nog de vrijheid ervaarde om jezelf af te vragen waar je zin in had, kijk je nu weer naar de verpakkingen. Je telt de calorieën van je ontbijt van gisteren op en komt tot de conclusie dat het te veel was. Daarom neem je jezelf voor toch vandaag weer voor andere producten te gaan, die minder calorieën bevatten.
Kun je zien dat dit je herstelproces in de weg staat?
Het ‘fuck it’ scenario
Een ander scenario dat ik vaak in de praktijk tegenkom is als volgt: je houdt negatieve gedachtes en vervelende gevoelens over aan het getal op de weegschaal. Hierdoor geef je jezelf onterecht de bevestiging dat zelfs Intuitive Eating niet werkt; je wordt er immers alleen maar zwaarder door. Je hebt in dit proces geleerd dat je alles mag eten wat je wil, er zijn geen restricties.
Je besluit vandaag dan ook maar alles te gaan eten waar je zin in hebt, want je bent nu toch al aangekomen. Dan kun je het net zo goed echt volledig verknallen, toch?
Maar wat als het getal op de weegschaal meevalt?
Je weet natuurlijk nooit of het getal van tevoren meevalt of niet. Waarschijnlijk doe je een wilde gok op basis van wat je in de spiegel ziet. Het feit dat je je gewicht graag wilt weten is eigenlijk op zichzelf al een indicatie dat de dieet mindset er zeker nog in zit. Als je jezelf al volledig had geaccepteerd, zou het getal je denk ik een stuk minder boeien. Je kiest er toch voor om op de weegschaal te gaan staan.
Eén kilo minder dan vorige keer, wat een meevaller! Ondanks dat dit je een kortstondig goed gevoel kan geven, kan dit je ook motiveren de dieet mindset weer de overhand te laten nemen. Als het huidige proces er al voor gezorgd heeft dat je een kilo kwijtgeraakt bent, wat kun je dan wel niet bereiken als je wel hier en daar die snackmomenten gaat inperken? Zie je wat er gebeurd? Je zit binnen no-time weer in de dieet mindset.
Mijn eigen proces
Momenteel kan ik weer op de weegschaal gaan staan. Of ik nou intuïtief eet, afval of aankom. Dit omdat ik, in tegenstelling tot de periode van mijn herstel, de weegschaal weer kan zien als dat wat het daadwerkelijk is: een meetinstrument dat data verschaft. Mijn spiegelbeeld raakt mij nauwelijks meer, waardoor er geen emotie gekoppeld is aan zowel het getal op de weegschaal als mijn spiegelbeeld.
Het klinkt allemaal heel spannend. Het loslaten van je doel om af te vallen, restricties vaarwel te zeggen en de weegschaal (het liefst) uit het raam te gooien. Ik kan het je natuurlijk niet beloven, maar bij mij is het in ieder geval allemaal een tijdelijke investering voor de toekomst geweest.
Wat ik je wél kan beloven is dat de weegschaal je niet brengt wat het je beloofd. Je wordt niet gelukkiger wanneer je een bepaald cijfertje bereikt. Er is geen cijfer waarop je die obsessie rondom eten los kunt gaan laten. Er is wel een moment voor, namelijk nu.
Je toekomstige jij zal je er dankbaar voor zijn.
Wil je meer blogs lezen zoals deze? Klik dan hier.