Dit kan je doen tegen een craving
17 augustus 2022 

Dit kan je doen tegen een craving

Veel mensen in Nederland hebben last van cravings, maar wat kan je er tegen doen als jij een craving op voelt komen? In deze blog ga ik je vertellen wat jij kan doen om dat gevoel tegen te gaan. Want er is een oplossing!

Wat is een craving?

Cravings, ofwel verlangen als we het vrij vertalen, wordt vaak gebruikt als beschrijving van een bepaalde drang naar een specifiek voedingsmiddel, productgroep of smaak. Deze prikkel wordt door velen als erg onprettig en oncomfortabel ervaren. Het wordt gezien als één van de factoren waardoor het behalen van een doel, door middel van een dieet, niet wordt behaald.

Zo is een van de bekendste cravings voor vrouwen chocolade wanneer de cyclus begint. Echter, wat moeten we precies met die drang naar een bepaald voedingsmiddel?

Cravings vermijden

In de meeste gevallen willen we niet geconfronteerd worden met deze onprettige ervaring. Het is heel normaal om dit verlangen de mond te willen snoeren door enerzijds ertegen te willen vechten, het te vermijden of als er geen andere oplossing is het te stoppen door er simpelweg aan toe te geven. Nu is de vraag hoe optimaal zijn deze opties?

Simpele tip om een craving op te lossen

Voor de meeste mensen kan de oplossing heel eenvoudig zijn. Haal de producten waar je naar hunkert niet in huis. Wil je ze dan toch af en toe eten? Haal dan een losse portie. We kunnen door ons koopgedrag ons eetgedrag wel degelijk beïnvloeden. Wanneer jij een Snicker erg lekker vindt en overdag vertrouwen hebt in je wilskracht, is het logisch dat je een sixpack in je winkelmandje gooit. 6 stuks zijn immers goedkoper dan wanneer je er een los koopt. 's Avonds heb je er één op, maar nu je de smaak (letterlijk) te pakken hebt, blijft het door je hoofd spoken dat je er nog vijf in huis hebt. Je mag er maar één van jezelf, wat de overige vijf natuurlijk extra aantrekkelijk maakt. Ik hoef je natuurlijk niet uit te leggen dat je het jezelf op deze manier wel erg lastig maakt.

Voor sommigen is het vertrouwen op wilskracht en het vechten tegen de craving een oplossing. Als dit vaker goed gaat schept dit vertrouwen en zul je in potentie je wilskracht kunnen vergroten.

Vermijd een omgeving die een craving kan triggeren

Een andere techniek die vaak gebruikt wordt is het vermijden van de setting waarin je een bepaalde craving krijgt. Wanneer je bijvoorbeeld hunkert naar je favoriete chips omdat je ligt te netflixen op de bank, kun je door bijvoorbeeld een rondje te gaan wandelen ervoor zorgen dat je uit deze setting bent en daarmee het verlangen er naar de rug toe kunt keren.

Voor een aantal mensen is dit niet genoeg om de cravings op te lossen. Je bent in gevecht met jezelf en ondanks dat je niets in huis hebt, voel je toch de drang om naar de supermarkt te lopen.

Moet je dan maar toegeven aan je cravings?

Je brein probeert je iets te vertellen. Moet je daar dan maar naar luisteren? Moet je je doelen loslaten omdat alles in je lijf zegt dat je chocolade moet eten? Het toegeven aan cravings is veelal niet de oplossing. Natuurlijk kan het lekker zijn en je een fijn gevoel geven dat de schreeuw naar chips in je hoofd eindelijk stopt wanneer je de zak opentrekt.

Echter gaat dit moment vaak gepaard met een bepaalde mate van schuld, schaamte of verlies van vertrouwen in eigen kunnen. Niet bepaald zaken die we willen stimuleren of ervaren denk ik.

Accepteer het gevoel van een craving

Wanneer jij het idee hebt dat je vaak en/of een intense verlangen hebt naar bepaalde voedingsmiddelen, kan een strategie op basis van acceptatie de oplossing voor jou bieden.

Het onaangename gevoel dat een craving brengt lijkt vaak geen oplossing te kennen. Het vechten ertegen kost je energie, niet elke craving valt te vermijden en het toegeven eraan laat je achter met negatieve gevoelens of zorgt ervoor dat je nog meer moeite moet steken in het behalen van je doelen.

Het verlangen naar een bepaald voedingsmiddel mag dan wel onplezierig zijn, maar het is geen gevoel dat voor altijd aanhoudt en is zeker geen levensbedreigend signaal. Het gevoel wordt alleen maar krachtiger wanneer je vindt dat je het gevoel niet mag ervaren.

Heb je al eens geprobeerd het gevoel te accepteren en te ervaren wat het met je doet? Hoe voelt het? Welke gedachten gaan er door je hoofd?

Wanneer je leert te accepteren dat dit gevoel simpelweg aanwezig is en op een bepaald punt ook weer verdwijnt, krijgt dit verlangen veel minder kracht. Je hoeft niet altijd actie te ondernemen!

Ook onderzoek laat zien dat bij mensen met een hoge sensitiviteit voor voedingsmiddelen (in dit geval chocolade) veel minder toegeven aan de craving wanneer ze geïnstrueerd worden om deze craving te accepteren ten opzichte van groepen die geen instructie krijgen of de instructie krijgen tegen de craving te vechten. (Forman, et al., 2007)

Je hoofd zal je aansporen om toe te geven aan de craving, zeker wanneer je dit altijd doet. In het begin zal de craving misschien ook wat heftiger worden. Echter wanneer je mindful en aanwezig blijft in de situatie, actie ondernemen los laat als oplossing en optioneel jezelf verwijderd uit de omgeving die je triggert zul je merken dat ook dit verlangen weer kan afnemen. Lukt je dit vaker? Dan schept dit alleen maar vertrouwen voor de volgende keren, wat het in de toekomst alleen maar makkelijker maakt.

Heel veel succes ermee!

Zou jij hierover eens met mij willen sparren? Klik dan hier om een gratis kennismaking in te plannen!

Over de schrijver
Ricky helpt jongvolwassenen naar een gezonde relatie met voeding, training en zichzelf door middel van zijn wetenschappelijke kennis een persoons-gerichte aanpak.
Reactie plaatsen