Wat moet je doen als je motivatie kwijt bent om af te vallen?
Ivo
20 mei 2022 

Wat moet je doen als je motivatie kwijt bent om af te vallen?

Een tijdje geleden ben je vol goede moed gestart met een afvaltraject of leefstijlverandering. De eerste weken verliepen moeiteloos. Je was extreem gemotiveerd. Naarmate de tijd vorderde ebde de motivatie weg en werd het moeilijker om de gezonde gedragingen te blijven doen. 

Het resultaat: je staat stil of valt terug in oude gewoontes. De grote vraag is nu: wat kun je doen als je je motivatie kwijt bent om af te vallen? Je leest het in deze blog.

6 fases van het naleven van een dieet in de praktijk

Om te begrijpen wat de rol van motivatie kan zijn in het proces van dieet naleving is het waardevol om te weten hoe dieet naleving er in de praktijk precies uitziet. Het proces van het naleven van je dieet of leefstijl bestaat uit zes verschillende fases of principes. 

wat-moet-je-doen-wanneer-je-je-motivatie-kwijt-bent-blog-file-1

Inspiratie 

Allereerst word je geïnspireerd om een leefstijlverandering in gang te zetten. Deze inspiratie kan bijvoorbeeld komen uit een video die je bekijkt of een succesverhaal van iemand uit je omgeving. 

Motivatie

Vervolgens krijg je motivatie om aan de slag te gaan met gezonde voeding. Je kunt het zien als een innerlijk verlangen om hiermee te starten. Motivatie kan sterk fluctueren van dag tot dag. 

Intentie

Na motivatie stel je je intentie om ook daadwerkelijk gezond te gaan eten. In deze fase heb je niet alleen duidelijk dát je een gezond eetpatroon wilt ontwikkelen en wat je ermee wilt bereiken. Je hebt namelijk ook duidelijk hoé je het gaat doen. 

Discipline

Discipline is het volgende principe. Discipline kun je zien als wilskracht op de dagen of in de weken wanneer je weinig motivatie hebt om in lijn te leven met je gezonde leefstijl. Discipline zorgt er dus voor dat je op het juiste pad blijft op de momenten waar je niet kunt terugvallen op motivatie. Let wel op: wilskracht (en daarmee discipline) is iets tijdelijks. Je kunt er niet eindeloos op blijven terugvallen. 

Gewoonte

Wanneer je gezonde eetkeuzes vaak genoeg hebt herhaald, worden ze na verloop van tijd een gewoonte. Het voordeel hiervan is dat je steeds minder afhankelijk bent van motivatie en discipline. Let wel op: dit kan je pas na een wat langere periode verwachten. Het erin slijpen van een gezonde gewoonte kost tijd. 

Passie

Wat je op de lange termijn ontzettend kan helpen is het creëren van een passie voor een gezonde leefstijl. Wanneer je een passie hebt ontwikkeld voor gezond eten, dan helpt dit je onwijs bij de naleving ervan in de praktijk. Het is niet dat je de polonaise hoeft te lopen voor gezonde voeding. Zie het meer als volledig achter je eigen gezonde leefstijl staan. 

Motivatie als onderdeel van dieet naleving

Zoals je hebt kunnen lezen is motivatie slechts een onderdeel van het naleven van je dieet of leefstijl. Motivatie verdwijnt even snel als het komt en het is niet iets waar je op de lange termijn op kunt bouwen. Wanneer je een periode gedemotiveerd bent kun je teren op wilskracht en je gezonde gewoontes, maar niet eindeloos. 

Als je merkt dat je zelf voor langere tijd gedemotiveerd bent is het goed om jezelf af te vragen waaróm je je motivatie om gezond te eten bent kwijtgeraakt. 

wat-moet-je-doen-wanneer-je-je-motivatie-kwijt-bent-blog-file-2

Evalueren

Je bent je motivatie om af te vallen volledig kwijtgeraakt en ondanks dat je een korte periode hebt kunnen teren op discipline en je gezonde gewoontes, merk je tóch dat je je er niet goed bij voelt. Het feit dat je je gedemotiveerd voelt zit je in de weg. In dit geval is het belangrijk om de afgelopen periode te gaan evalueren. 

Doel

Voordat je bent gestart met je afvaltraject of leefstijlverandering heb je jezelf hoogstwaarschijnlijk een doel gesteld. Kijk hier nog eens naar en stel jezelf de volgende vragen. 

  • Is het doel uit mijzelf gekomen, en hoe? 
  • Is dit doel realistisch en specifiek geweest, en waarom? 
  • Heb ik mijn doel opgedeeld in hoofd- en subdoelen, zo ja hoe? (voorbeeld: hoofddoel is om fit genoeg te zijn om met je kinderen te kunnen spelen en een subdoel kan zijn om 10kg af te vallen in 4 maanden) 

Benoem hierbij ook of je je doel in de toekomst zou veranderen, en zo ja waarom en hoe. 

Plan

Op basis van je doelstelling heb je een plan opgesteld om hiermee in de praktijk aan de slag te gaan. 

Stel jezelf de volgende vragen om je plan te evalueren: 

  • Sta ikzelf achter het plan, en waarom? 
  • In hoeverre is het plan realistisch om uit te voeren, en waarom? 
  • Bevat mijn plan restricties, en zo ja welke? 

Benoem hierbij ook of je je plan in de toekomst zou veranderen, en zo ja waarom en hoe. 

Uitvoering 

Als laatste is het tijd om terug te blikken op je uitvoering. Je kunt jezelf de volgende vragen stellen om hierop te reflecteren: 

  • In hoeverre heb ik genoeg inspanning geleverd om het plan ook daadwerkelijk uit te voeren?
  • Waar ben ik in de uitvoering van het plan tegenaan gelopen? 
  • Wat heb ik gedaan om mijzelf in de uitvoering van het plan scherp te houden?

Benoem hierbij ook of je de uitvoering van je plan in de toekomst zou veranderen, en zo ja waarom en hoe. 

Waar sta je nu?

Je hebt de afgelopen periode geëvalueerd en de volgende stap is om vast te stellen waar je momenteel staat. Wanneer je aan de slag gaat met een afvaltraject of leefstijlverandering kan er op den duur mentale vermoeidheid optreden: dieetvermoeidheid. 

Dieetvermoeidheid

Een afvaltraject of leefstijlverandering kan mentaal gezien flink wat energie kosten. Het is belangrijk om bij jezelf vast te stellen in hoeverre je nu dieetvermoeidheid ervaart. Hoe langer je in een dieetmindset verkeert, hoe groter de kans op dieetvermoeidheid. Let op: dit is onafhankelijk van het resultaat wat je tot nu toe hebt geboekt! Er zijn tal van mensen die zonder dat ze het doorhebben te maken hebben met een flinke portie dieetvermoeidheid, puur omdat ze mentaal gezien altijd aan het diëten zijn. 

3 tips als je je motivatie kwijt bent tijdens het afvallen

Om duidelijk te hebben wat je exact kunt gaan doen wanneer je je motivatie kwijt bent geraakt om af te vallen, kun je de volgende 3 tips gebruiken. 

1. Wees je bewust van de rol van motivatie als onderdeel van dieetnaleving. 

Motivatie komt snel en verdwijnt snel. Motivatie is niet iets waar je op de lange termijn op kunt bouwen. Het creëren van gezonde gewoontes en een passie voor een gezonde leefstijl zijn hier meer geschikt voor. 

2. Stel vast in hoeverre je last hebt van dieetvermoeidheid.

Op het moment dat dit aan de orde is, las dan een pauze van enkele weken/maanden in voordat je verder gaat. 

3. Neem je evaluatie van je doel, plan en uitvoering mee naar de toekomst.

Wat behoud je en wat ga je anders doen? Deze evaluatie is essentieel. Een oorzaak van het niet volhouden van je afvaltraject of leefstijlverandering kan namelijk in één van deze drie factoren zitten! 

Vind je het ondanks de tips lastig om te bepalen wat je het beste kunt gaan doen en zou je hier hulp bij willen hebben? Stuur ons dan een berichtje en dan gaan wij samen kijken wat jij nog meer kunt doen.

Over de schrijver
Ivo
Ivo helpt mannen & vrouwen naar gezond eetgedrag en een gezonde leefstijl door middel van een onderbouwde aanpak die volledig is afgestemd op de situatie van het individu.
Reactie plaatsen