Je bent veel bezig met je voeding en continu denk je aan eten, maar heb je dan direct een verstoorde relatie met voeding? In deze blog leg ik uit wat een verstoorde en gezonde relatie met voeding is en deel ik de 5 meest voorkomende kenmerken van mensen die een verstoorde relatie met voeding hebben.
Wat is een verstoorde relatie met voeding?
Je relatie met voeding, een vaag begrip waarvan iedereen wel ongeveer weet wat het betekent, maar bijna niemand er de vinger op kan leggen. Ik denk dat de meesten wel weten hoe je op een gezonde manier met eten omgaat en velen ook het andere uiterste, een eetstoornis kennen.
Maar wat is nou eigenlijk dat grijze midden, dat verstoord eetgedrag of een verstoorde relatie met voeding heet? Eerst wil ik uitleggen hoe een gezonde relatie met voeding er in de praktijk uitziet.
Gezonde relatie met voeding
Je relatie met voeding weerspiegeld de relatie die jij met jezelf hebt.
Een quote waarvan ik de oorsprong niet ken, maar wat naar mijn mening wel een heel juist statement is. Als we namelijk niets aan onszelf hoeven te veranderen, hoeven we de manier waarop we met voeding omgaan ook niet te veranderen.
Bij een gezonde relatie met voeding heb je weinig tot geen regels.
Misschien dat je wel een beetje zou willen afvallen, maar dit hoeft niet te betekenen dat je jezelf ineens heel veel restricties oplegt.
Daarnaast heb je een prima verstandhouding met je uiterlijk, spiegelbeeld en weegschaal. Ook dit hoeft niet te betekenen dat je niets zou willen veranderen, maar meer dat je oké ermee bent wanneer dit niet zo is.
Beter gezegd: er is geen ‘moeten’ aanwezig wanneer we praten over verandering.
Natuurlijk hebben we allemaal wel eens negatieve gedachtes over ons uiterlijk, maar zolang het er niet voor zorgt dat je jezelf gaat uithongeren of je sociale gelegenheden aan je voorbij laat gaan omdat je er vandaag nou eenmaal niet zo mooi uitziet, denk ik niet dat het zo’n probleem is.
Ook je relatie met beweging is van belang. Mensen met een gezonde relatie met voeding (en beweging) sporten grotendeels omdat ze er plezier uit ervaren, of omdat ze gewoonweg fit willen zijn. Ze hoeven geen calorieën te verbranden, hoeven niet te sporten omdat het ‘moet’ om een bepaald lichaam te behalen of gaan sporten omdat ze zich anders schuldig voelen.
Verstoorde relatie met voeding
Een verstoorde relatie met voeding is nog geen eetstoornis. Wel laat het vaak ‘rode vlaggen’ zien die mensen met eetstoornissen ook karakteriseert.
Betekent dit dan dat je op weg bent naar een eetstoornis?
Nee dat hoeft niet. Verschillende gedragingen kunnen heel onschuldig lijken en zijn. Hiermee bedoel ik dat het weinig impact heeft op je dagelijkse leven.
Andersom kan het helaas ook het geval zijn: je valt niet onder de diagnose van een eetstoornis, maar het kan wel zo zijn dat je er net zo veel leed van ervaart als iemand die wél een eetstoornis heeft.
Je weet inmiddels dat je relatie met voeding bijna altijd samenhangt met je zelfbeeld. Ben je namelijk ontevreden met je lichaam of er obsessief mee bezig? Dan is de kans heel groot dat je ook op deze manier met je voeding omgaat.
Voeding is namelijk bij bijna iedereen de welbekende sleutel tot succes wanneer het doel is om je lichaam (en vaak ’t gevoel dat het spiegelbeeld bij je oproept) te veranderen.
Voorbeelden en kenmerken
Er zijn heel wat voorbeelden die ik zou kunnen benoemen die mij als coach het idee geven dat iemand een verstoorde relatie met voeding heeft. Ik zal de meest voorkomende met je delen:
Meest voorkomende voorbeelden verstoorde relatie met voeding
- Je vertrouwt jezelf niet in de buurt van (lekker) eten;
- Je ziet voedingsmiddelen als gezond of ongezond, of als goed of slecht;
- Je hebt een lange lijst met voedingsregels;
- Je ziet voeding alleen maar als calorieën en macronutriënten;
- Je denkt de hele dag alleen maar aan eten.
5 kenmerken/ signalen van iemand met een verstoorde relatie met voeding
1. Je vertrouwt jezelf niet in de buurt van (lekker) eten
Wanneer er lekker eten in huis is, ben je er de hele dag mee bezig. Je bent er namelijk van overtuigd dat je daar geen portie controle mee kunt handhaven. Heb je simpelweg één koekje geproefd? Dan moet alles op. Het liefst wil je deze producten ook niet in huis hebben, toch heb je soms geen keus wanneer je met andere mensen woont. Één ding is zeker; zelf zou je deze voedingsmiddelen niet willen kopen. En als je ze koopt, gaan ze in no-time op.
2. Je ziet voedingsmiddelen als gezond of ongezond
Het klassieke zwart-wit denken, ofwel: alles in extreme hokjes plaatsen. In je hoofd is kip gezond. Het bevat namelijk veel eiwitten, die je helpen te herstellen van je training. Anderzijds is ijs bijvoorbeeld ongezond. Er zitten suikers en verzadigde vetten in, die niets bijdragen aan je doel, aldus je hoofd.
Je gelooft misschien zelfs dat deze producten je dik maken of dat ze een catastrofale negatieve impact hebben op je gezondheid.
Eindstand? Je vermijdt alles wat je lekker vindt, omdat het allemaal onder de noemer ‘ongezond’ valt. Maar wie wil er nou niet eens op zijn tijd lekker een bak ijs?
3. Je hebt een lange lijst met voedingsregels
Deze regels komen misschien wel grotendeels voort uit het vorige punt. Regels ja, geen richtlijnen. Want regels, die mogen eigenlijk niet verbroken worden. Deze regels kunnen voortkomen uit hoe jij over bepaalde voedingsmiddelen denkt, maar kunnen ook betrekking hebben op andere zaken, zoals hoeveel je mag eten en wanneer je mag eten.
Het zou immers zo kunnen zijn dat je prima chocolade mag van jezelf, maar geen chips. En die chocolade, daar mag je echt maar één stukje van en niet meer! Een andere regel kan zijn dat jij niet meer na acht uur ’s avonds mag eten, omdat je denkt dat in de avond eten ervoor zorgt dat je aankomt.
Voedingsregels kunnen echter ook een wetenschappelijke achtergrond hebben. Ik begeleid namelijk ook mensen met een verstoorde relatie met voeding, die ook veel kennis hebben over (sport)voeding.
In de wetenschappelijke literatuur wordt gesteld dat wanneer je je totale eiwitinname verspreid over drie tot vijf maaltijden je spiergroei kunt maximaliseren. Hier mag je prima naar streven. Echter wanneer dit een regel wordt waar je stress en onrust van krijgt wanneer dit een keer niet lukt, is het net zo goed een regel als alle ‘non-science based’ regels.
4. Je ziet voeding alleen maar als calorieën en macronutriënten
Dit is een gevoelig onderwerp. Zeker omdat we in Nederland massaal gewend geraakt zijn aan het bijhouden van calorieën. Echter zit er een groot verschil tussen de mensen die tracken en een goede relatie hebben met voeding en mensen die verstoord eetgedrag vertonen.
Die laatste groep maakt namelijk (bijna) alleen maar voedingskeuzes gebaseerd op de bijdrage van het product aan je dagelijkse voeding targets. Een product is alleen maar goed wanneer het een prima voedingswaarde heeft. Zo worden producten met ongunstige waardes, ofwel calorierijk, laag in eiwit en hoog in vetten en suikers, automatisch al geschrapt omdat deze het lastig maken om überhaupt je voeding te managen.
5. Je denkt de hele dag door alleen maar aan eten
16 uur per dag denk je aan eten. Soms misschien nog wel meer, als je droomt over die verse chocolade brownies van de Albert Heijn. Het lijkt alsof je met niets anders meer bezig kan zijn dan eten. Je kunt je misschien moeilijk concentreren op school. Of wanneer je uiteten gaat met vrienden, kun je geen normaal gesprek voeren omdat je met je hoofd alleen maar bij eten bent. Je hebt nog nauwelijks het ontbijt achter je kiezen en al die gedachtes zijn er weer:
‘Heb ik nu niet te veel gegeten?’’
‘Wat ga ik nu voor lunch nemen’?
‘Ik heb eigenlijk nog honger, ga ik nog wat eten of laat ik het hierbij’.
‘Ik heb geen idee waar we vanavond gaan eten, laat ik daarom maar alvast extra weinig eten’.
Herken je jezelf hierin? Dan is het misschien de juiste tijd om aan je relatie met voeding te werken.
Deze vijf voorbeelden dekken zeker niet alle eigenschappen van mensen met een verstoorde relatie met voeding. Het kan voortkomen in alle soorten en maten. Hopelijk heb je nu wel beter inzicht in wat een verstoorde relatie inhoudt. Mocht deze blog kenmerkend voor je zijn, weet dat wij altijd voor je klaarstaan.
Plan hier een gratis en vrijblijvende kennismakingscall met een van de coaches in om te bespreken wat wij voor je zouden kunnen betekenen.