Je ziet tegenwoordig ontzettend veel soorten diëten voorbijkomen. Waarschijnlijk heb je vast al eens gehoord van één van de volgende diëten: koolhydraatarm, vetarm, Intermittent Fasting en het ketogeen dieet. Daarnaast zijn er nog allerlei commerciële diëten gebonden aan personen, zoals die van Fajah Lourens, Sonja Bakker en Dr. Atkins. Al deze diëten claimen vetverlies te stimuleren en doen dat vaak op de korte termijn ook. Hoe komt dit? Waarom zorgen deze diëten voor vetverlies?
Wat alle diëten gemeen hebben
Alle diëten die je voorbij ziet komen maken gebruik van relevante dieetprincipes voor het doel dat je voor ogen hebt: in dit geval bijvoorbeeld het verliezen van vetmassa. Het meest relevante dieet principe bij vetverlies heeft te maken met de energiebalans.
Energiebalans
De energiebalans geeft de verhouding weer tussen de hoeveelheid energie die je binnenkrijgt uit voeding en de hoeveelheid energie die je lichaam verbruikt. In deze blog hebben we je uitgebreid uitgelegd wat de energiebalans inhoudt en waarom deze zo belangrijk is.
Calorietekort
Alle diëten die jou vetmassa laten verliezen zorgen voor een negatieve energiebalans. Deze diëten zorgen er namelijk voor dat je een calorietekort creëert (je krijgt minder energie binnen dan dat je verbrandt), waardoor je vet zult verliezen. Het probleem bij enkele dieetmethodes is dat ze claimen dat iets 'speciaals' jou vetmassa doet laten verbranden. Maar helaas, vetmassa verbranden wordt niet gestimuleerd door iets speciaals. Een detoxkuur zélf laat jou geen vet verliezen. Dure supplementen (die je vaak bij een dieet moet aanschaffen) laten jou geen vetmassa verliezen. Speciale tijden waarop je mag eten zorgen er niet voor dat je vet gaat verliezen. Nee, het is het calorietekort binnen het dieet wat ervoor zorgt dat je vet verliest.
“Alle diëten voor vetverlies houden een calorietekort aan en dát werkt”
Diëten en hun restricties
Bij veel dieetmethodes wordt er gewerkt met bepaalde restricties om je uiteindelijk in een calorietekort te krijgen. Zo zijn bepaalde productgroepen ineens verboden om nog te nemen, mag je bijvoorbeeld geen koolhydraten meer of mag je alleen maar op specifieke tijdstippen eten. Deze restricties kunnen je op korte termijn helpen om in een calorietekort te komen, maar de vraag is in hoeverre je deze manier van eten kunt blijven volhouden voor jezelf.
Want wat als je op een verjaardag komt er normaal gesproken een stuk taart neemt?
Volgens de dieetregels mag dat misschien niet meer, terwijl je ook mét taart gewoon kunt afvallen. Zolang je uiteindelijk maar een calorietekort creëert. Bij kortetermijndoelstellingen valt het nog te overwegen om restricties toe te passen om zo wat sneller resultaat te boeken, maar op de lange termijn kan dit gevaarlijk zijn voor je relatie met voeding. Dat komt omdat deze regels 'zwart-wit denken' stimuleren. Dat wil zeggen dat je snel het idee kunt hebben dat je je voedingspatroon 'verpest' hebt, na het eten van iets dat verboden zou zijn, terwijl we natuurlijk weten dat dit helemaal nooit het geval is.
Je eigen dieet
Om een eigen succesvol eetpatroon voor vetverlies op te stellen wil je in ieder geval een calorietekort aanhouden. Vanuit die gedachte zul je willen blijven werken. Harde restricties en regels zijn niet per se nodig om vetmassa te verliezen. Hoe minder restricties je jezelf oplegt, des te groter de kans is dat je relatie met voeding gezond blijft.
Zou jij graag hulp willen hebben bij het opstellen van jouw eigen eetpatroon voor vetverlies?
Twijfel dan niet en neem hier contact op voor een kennismakingsgesprek. We helpen je graag verder!