Afvallen met appelazijn: Feit of fabel?
24 maart 2022 

Afvallen met appelazijn: Feit of fabel?

Appelazijn voor tijdens het afvallen? Appelazijn, we hebben er allemaal vast wel een keer iets over gehoord of gelezen. Het wordt uitgelicht als DE ‘holy grail’ voor vet-verlies. Maar is dit nu écht zo? Helpt het drinken van dit drankje mensen met het behalen van hun doelen? Laten we beginnen met de basiskennis en de claims over appelazijn.

Wat is appelazijn nu precies?

Appelazijn is een azijn gemaakt van gefermenteerd appelsap en wordt gebruikt in salade dressings, marinades, vinaigrettes, conserveermiddelen en chutneys. Het wordt gemaakt door appels te pletten en vervolgens het sap eruit te persen. Het product geproduceerd uit de vergisting van appels zou vele gezondheidsvoordelen hebben en dus ook een positief effect hebben op vetverbranding in rust.

Geclaimde gezondheidsvoordelen van deze 'fatburner'

 Er wordt geclaimd dat appelazijn ontzettend goed is voor onze gezondheid. Het zou biologische ziekteverwekkers kunnen doden en kalium bevatten. Kalium is betrokken bij het regelen van de vochtbalans en bloeddruk in ons lichaam. Ook zou het helpen met het ‘ontgiften’ van ons lichaam, iets waar mensen op de een of andere manier altijd voor vallen.

Er wordt zelfs geclaimd dat het een ‘wondermiddel’ is en effect heeft op de huid, een zere keel, de spijsvertering en nog heel veel meer dingen. Of dit allemaal klopt? Ik betwijfel het, vaak als iets klinkt als ‘te mooi om waar te zijn’ is dit vaak ook zo.

Appelazijn gebruiken als detox

 Azijn ansich wordt al ontzettend lang gebruikt als schoonmaakmiddel, daarom de link dat het drinken van appelazijn het lichaam zou reinigen. Maar waarom willen we ons lichaam reinigen met een sapje als onze organen hiervoor zijn gemaakt? Onze lever en nieren zijn voortdurend aan het werk om ons lichaam te reinigen, elke dag, de hele dag. Waarom hebben wij dan appelazijn nodig om dit te doen, als ons lichaam gebouwd is om afvalstoffen en potentieel schadelijke stoffen uit te scheiden?

 We moeten met ons allen gaan vertrouwen dat ons lichaam zijn processen prima zelf kan regelen, hiervoor zijn we gemaakt.

Een gefermenteerd sapje gaat dit proces echt niet overnemen van onze organen.

Basisuitleg over het afvallen

Voordat ik verderga over appelazijn in relatie tot het afvallen, neem ik je graag eerst even mee in een basisuitleg over vetverlies op zichzelf. Er wordt heel veel geschreven betreft vetverlies, zoveel dat veel mensen geen idee meer hebben wat het nu oprecht inhoudt. Je leest overal, carb free, fat free, fasted cardio, dieetpillen en nog meer termen die mensen in de war brengen.

Een groot deel hiervan is puur marketing en een groot deel is mensen die oprecht geloven dat dit werkt en dit dus met man en macht aan de mensen willen verkopen.

Overal zijn zogenaamde onderzoeken of studies over gedaan, hoe deze studies zijn gedaan en waarop deze zijn gebaseerd is echter vaak weggelaten. Wij mensen willen horen wat we precies moeten doen, daarom is het verkopen van een dieet of zogenoemde holy grail ook nog steeds razend populair. We willen de snelste manier met zo min mogelijk verandering of moeite in onze ogen. Dit maakt dat we onbewust dingen veel complexer maken dan ze eigenlijk zijn.

Energietekort

Want als we alle soorten diëten samen bundelen komen we uit op één simpele overeenkomst; een energietekort.

Of je nu carbs overslaat, vetten vermijd of zonder ontbijt op de loopband gaan rennen, de reden dat je ervan kan afvallen is dat deze methoden allemaal een energietekort kunnen creëren. En laat een energietekort nu zorgen voor het verliezen van vet. Hoe dit nu werkt? Hieronder leg ik het in jip en janneke taal kort uit.

Wat is vetmassa?

Vet is letterlijk opgeslagen energie. Energie staat voor; de energie die wij uit voeding halen, ook wel uitgedrukt in kilocalorieën. Nemen wij meer energie tot ons dan wij verbranden slaan wij dit dus op als vetmassa. Heel simpel betekent dit dus dat het niet uitmaakt welk dieet je volgt, als het creëert dat jij in een energietekort komt verlies je dus vetmassa. (Nogmaals, zo simplistisch mogelijk uitgelegd). Met of zonder pillen, carbs of appelazijn.

Appelazijn in relatie tot vetverlies.

Er wordt geclaimd dat appelazijn een positieve werking heeft op de spijsvertering en vetafbraak. Onze spijsvertering zorgt dat alles wat wij tot ons nemen, verteert. Het zorgt ervoor dat de bruikbare bestanddelen worden opgenomen en de niet-bruikbare bestanddelen worden uitgescheiden.

Mensen denken dus wanneer wij een snelle spijsvertering creëren, wij minder kilocalorieën opnemen en dus afvallen. Maar waarom zou een gefermenteerd sapje onze fysiologische natuur kunnen beïnvloeden, omdat het zuur is? Waarom zou jij je lichaamsprocessen überhaupt willen beïnvloeden, als we weten dat er maar één ‘holy grail’ is als het gaan om puur vet-verlies.

Magische werking van appelazijn ontkracht

De claim dat het zuur uit appelazijn de spijsvertering versnelt en vetafbraak stimuleert is dus vrij snel te ontkrachten. Het zuur uit onze maag is namelijk nog veel zuurder dan appelazijn, we hebben dit niet nodig om processen te versnellen. Mochten we überhaupt processen op een natuurlijke manier kunnen versnellen.

De wetenschap over appelazijn

Om het kort en duidelijk te houden, er is geen enkel wetenschappelijk onderzoek dat beaamd dat appelazijn wonderbaarlijke effecten heeft op onze gezondheid. Het zuur van het azijn kan zelfs negatieve effecten hebben op je tanden. Wie wilt er glazuur loze tanden van een drankje, zonder wetenschappelijk onderzochte effecten.

Conclusie

Mocht jij heel goed gaan op het placebo effect dat appelazijn met zich meebrengt ben ik de laatste die je tegenhoudt, lekker doen. Ben je echter op zoek naar de holy grail betreft vetverlies en gezondheid zal ik appelazijn lekker laten staan en de eeuwenoude oersaaie principes toch gaan implementeren.

Focussen op je beweging, mentale gezondheid, spiermassa en de inname van juiste voedingsstoffen en de juiste hoeveelheid energie.

Over de schrijver
Jamie helpt dames naar meer zelfvertrouwen, de relatie tussen zelfbeeld en eetgedrag staan hierin centraal. Een verbeterd zelfbeeld is namelijk de eerste stap naar vrijheid binnen voeding.
Reactie plaatsen