Wat is een verstoorde relatie met voeding?

Wat is een verstoorde relatie met voeding?

Je relatie met voeding, een vaag begrip waarvan iedereen wel ongeveer weet wat het betekent, maar bijna niemand er de vinger op kan leggen. Ik denk dat de meesten wel weten hoe je op een gezonde manier met eten omgaat en velen ook het andere uiterste, een eetstoornis kennen.

Maar wat is nou eigenlijk dat grijze midden, dat verstoord eetgedrag of een verstoorde relatie met voeding heet? Eerst wil ik uitleggen hoe een gezonde relatie met voeding er in de praktijk uitziet.

Gezonde relatie met voeding

Je relatie met voeding weerspiegeld de relatie die jij met jezelf hebt. Een quote waarvan ik de oorsprong niet ken, maar wat naar mijn mening wel een heel juist statement is. Als we namelijk niets aan onszelf hoeven te veranderen, hoeven we de manier waarop we met voeding omgaan ook niet te veranderen. Bij een gezonde relatie met voeding heb je weinig tot geen regels. Misschien dat je wel een beetje zou willen afvallen, maar dit hoeft niet te betekenen dat je jezelf ineens heel veel restricties oplegt.

Daarnaast heb je een prima verstandhouding met je uiterlijk, spiegelbeeld en weegschaal. Ook dit hoeft niet te betekenen dat je niets zou willen veranderen, maar meer dat je oké ermee bent wanneer dit niet zo is.

Beter gezegd: er is geen ‘moeten’ aanwezig wanneer we praten over verandering. Natuurlijk hebben we allemaal wel eens negatieve gedachtes over ons uiterlijk, maar zolang het er niet voor zorgt dat je jezelf gaat uithongeren of je sociale gelegenheden aan je voorbij laat gaan omdat je er vandaag nou eenmaal niet zo mooi uitziet, denk ik niet dat het zo’n probleem is.

Ook je relatie met beweging is van belang. Mensen met een gezonde relatie met voeding (en beweging) sporten grotendeels omdat ze er plezier uit ervaren, of omdat ze gewoonweg fit willen zijn. Ze hoeven geen calorieën te verbranden, hoeven niet te sporten omdat het ‘moet’ om een bepaald lichaam te behalen of gaan sporten omdat ze zich anders schuldig voelen.

Verstoorde relatie met voeding

Een verstoorde relatie met voeding is nog geen eetstoornis. Wel laat het vaak ‘rode vlaggen’ zien die mensen met eetstoornissen ook karakteriseert.

Betekent dit dan dat je op weg bent naar een eetstoornis?

Nee dat hoeft niet. Verschillende gedragingen kunnen heel onschuldig lijken en zijn. Hiermee bedoel ik dat het weinig impact heeft op je dagelijkse leven.

Andersom kan het helaas ook het geval zijn: je valt niet onder de diagnose van een eetstoornis, maar het kan wel zo zijn dat je er net zo veel leed van ervaart als iemand die wél een eetstoornis heeft.

Je weet inmiddels dat je relatie met voeding bijna altijd samenhangt met je zelfbeeld. Ben je namelijk ontevreden met je lichaam of er obsessief mee bezig? Dan is de kans heel groot dat je ook op deze manier met je voeding omgaat.

Voeding is namelijk bij bijna iedereen de welbekende sleutel tot succes wanneer het doel is om je lichaam (en vaak ’t gevoel dat het spiegelbeeld bij je oproept) te veranderen.

Reactie plaatsen