5 tips hoe jij om kan gaan met je alles of niets mindset
31 oktober 2022 

5 tips hoe jij om kan gaan met je alles of niets mindset

Je stelt vol goede moed een voedingsaanpak op voor een langere periode. De eerste paar dagen gaan goed en je kijkt er tevreden op terug. Maar dan, op dag drie, wijk je af van je plan en eet je anders dan je jezelf had voorgenomen. Het gevoel van ‘laat ook allemaal maar, het heeft nu geen zin meer’ bekruipt je. Herken je dit gevoel en heb je hier vaak last van? Dan kan het goed mogelijk zijn dat je een alles-of-niets mindset hebt.

Het helpt je niet verder, dus alle reden om hier wat aan te gaan doen. In deze blog lees je hoe je om kunt gaan met een alles-of-niets mindset.

Signalen van alles-of-niets mindset

Alles-of-niets denken kan je deels herkennen aan de taal die je tegenover jezelf gebruikt. Als je uitdrukkingen gebruikt als "het zal mij niet lukken om succesvol deze verandering door te maken", "niemand zal mij ooit ondersteunen" of "het lukt mij nooit", is dit een teken van alles-of-niets denken. Dit soort denken wordt uiteindelijk self-fulfilling. Oftewel, de kans dat het uitkomt vergroot door deze denkwijze.

Een ander teken van een alles of niets mindset gedachte is gemakkelijk opgeven.

Het is heel goed om doelen en dromen te hebben. Alleen, als je ze snel opgeeft, dan zal je je voornamelijk focussen om hetgeen dat niet is gelukt. In plaats van ook de positieve momenten te kunnen zien.

De alles-of-niets cyclus

Een alles-of-niets mindset rondom voeding kan je herkennen aan de volgende cyclus.

  1. Je gaat een dieetfase of leefstijlverandering in en je perceptie van succes komt neer op het perfect volgen van je plan of dieet. Iedere dag.
  2. Een kleine afwijking in de uitvoering zie je als een faalmoment. En niet alleen dat, je vindt dat je totale uitvoering heeft gefaald.
  3. Als gevolg geef je op en stop je in z’n totaliteit met het volgen van je plan. Het verschilt per persoon, maar het kan zijn dat je andere gezonde gewoontes ook laat vallen.
  4. De oplossing is voor jou volledig opnieuw starten. Waarschijnlijk op een maandag ;).

De gevolgen

Een alles-of-niets mindset kan gevolgen hebben voor jezelf en je omgeving. Hieronder lees je enkele voorbeelden.

Je raakt het vertrouwen in jezelf kwijt.

Alle (voor je gevoel) mislukte pogingen laten je gevoel in eigen kunnen steeds verder dagen. Zeker wanneer je de schuld volledig bij je eigen uitvoering van het plan legt.

Een alles-of-niets mindset werkt een verstoorde relatie met voeding in de hand.

Het is een logisch gevolg dat als dieetpoging 1 niet is gelukt, je de touwtjes strakker gaat aantrekken tijdens poging 2. Meer restricties, meer product labeling, minder flexibiliteit. En deze zaken kunnen weer eetbuien tot gevolg hebben.

Het binair denken rondom voeding kan impact hebben op andere vlakken.

De kans is aanwezig dat als je het toepast op voedingsvlak, je het mogelijk in z’n totaliteit gaat toepassen. Óf je bent een succesvol persoon, óf je hebt gefaald.

5 tips om om te gaan met een alles of niets mentaliteit


Pas journaling en zelfcompassie toe

Deze tip had je waarschijnlijk niet als eerste verwacht. Het is geen vergissing, de tip staat hier met een reden. Wanneer je te maken hebt met een alles-of-niets mindset, dan kan dit een gevolg zijn van gedachtepatronen die je voor een maanden, jaren of misschien wel tientallen jaren hebt gehad.

Door frequent te journalen (= een dagboekje bijhouden met bijvoorbeeld gedachten) en zelfcompassie toe te passen op de momenten dat je het lastig hebt, werk je actief aan verandering. Verandering komt niet na het lezen van een aantal tips, maar na een daadwerkelijke (tijds)investering in jezelf. Waarover journal je dan? De input vind je in de volgende tips.

Ga voor duurzame verandering

Wanneer je vastberaden bent om je eetpatronen te veranderen, dan is dat in veel gevallen iets goeds. De valkuil hierbij is dat je de veranderingen te snel en extreem inzet. Snelle en extreme veranderingen lokken samen met een onrealistisch verwachtingspatroon juist een alles-of-niets mindset uit. Wanneer je voor een duurzame verandering gaat, dan heb je hier veel minder mee te maken.

Stel jezelf bij iedere verandering dus de vraag: ‘zie ik mijzelf dit over 10 jaar nog doen?’.

Het resultaat is vaak dat je voor wat kleinere stappen gaat, maar wél stappen die voor blijvend resultaat zorgen.

Verwacht een 7 van jezelf, geen 10

Met een realistisch plan zorg je ervoor dat je wat makkelijker wegblijft van een alles-of-niets mindset. En met een realistisch plan wordt niet alleen een realistisch plan op de lange termijn bedoeld, maar ook een realistische dagplanning.

Want een alles-of-niets mindset wordt vaak getriggerd bij onrealistische dagplanningen. Exact plannen wat je eet, hoeveel je eet en hoe laat je eet. Die inflexibiliteit zorgt bij de kleinste verandering voor problemen.

In de praktijk geef ik cliënten vaak de opdracht om eens na te denken over hun verwachtingen. Vaak komt hier naar voren dat zij van zichzelf verwachten iedere dag een 10 te scoren. Bij de kleinste verandering kan geen 10 meer gescoord worden (je staat nu virtueel op een 9.5), en daar komt de welbekende ‘laat ook maar, het heeft niet geen zin meer’. Vervolgens laat je alles los en eindigt je dan met een 5. Eigenlijk best zonde als je erover nadenkt.

Wanneer je van jezelf een 7 verwacht in plaats van een 10, dan kijk je ineens heel anders aan tegen dat onverwachtse moment waarop je dag op voedingsvlak anders loopt dan gepland. En waarschijnlijk maak je met enige regelmaat mee dat je je dagen afsluit met een 8, hoger dan je had verwacht! ;)

Doe wat water bij de wijn

De kans is groot dat wanneer je last hebt van een alles-of-niets mindset, je vrij streng voor jezelf kunt zijn. En wanneer je té streng voor jezelf bent, dan zit dit je alleen maar in de weg. Ook op voedingsvlak.

Misschien heb je al eens de tip gekregen om wat minder streng voor jezelf te zijn, maar heb je die tip weggewuifd onder het mom van “als ik minder streng voor mezelf ben, dan word ik zó soft dat alles goed is en dat wil ik ook niet”. Mocht dit het geval zijn, dan wil ik je tóch aanmoedigen om je hier eens aan over te geven. In de praktijk zie ik namelijk weinig mensen van té streng naar té soft gaan.

Wat meer water bij de wijn doen voelt misschien als zwakte, maar dat is het absoluut niet. Het kan voor jou misschien wel de juiste oplossing zijn.

Focus op kleine successen

Door bij goede momenten stil te staan, leer je jezelf aan dat het prima is om ook tussentijds trots op jezelf te kunnen zijn. Een alles-of-niets mindset in optima forma zou inhouden dat je pas tevreden mag zijn, wanneer je je einddoel hebt behaald. Door tussentijds stil te staan wat je hebt behaalt, tackle je dat en neem je er langzaam afstand van.

Vind je het ondanks de tips lastig om te bepalen wat je het beste kunt gaan doen en zou je hier hulp bij willen hebben? Klik dan hier om een kennismaking in te plannen en dan kunnen we samen bekijken wat het beste voor je is.

Over de schrijver
Ivo helpt mannen & vrouwen naar gezond eetgedrag en een gezonde leefstijl door middel van een onderbouwde aanpak die volledig is afgestemd op de situatie van het individu.
Reactie plaatsen