In deze blog ga ik je 5 praktische tips geven om minder honger te ervaren. We denken massaal dat wanneer je bepaalde fysieke doelen willen behalen, we honger moeten lijden. Het is nou eenmaal logisch dat er momenten komen dat je het gaat ervaren in een vetverlies fase, echter zou het niet een continue strijd tegen honger moeten zijn. Er zijn een aantal factoren die er direct voor kunnen zorgen dat jij minder honger gaat ervaren, wat je doel ook is. Lees deze praktische tips tegen honger en laat mij weten wat je ervan vind.
In deze blog geef ik je mijn 5 grootste tips om minder honger te hebben, let´s go!
De 5 beste tips tegen honger
Er zijn een hoop dingen die je kan doen voor minder honger tijdens een afvaltraject. Ik heb ze ondertussen allemaal zelf geprobeerd en bij cliënten toegepast, en dit zijn de grootste 5 die jou het meest gaan helpen.
Slaap beter voor minder honger
Door een aantal dagen achter elkaar slecht te slapen, kan je eetlust tot 20% toenemen, zo blijkt uit onderzoek. Slaap ontregelt de regulatie van bepaalde hormonen, die ervoor zorgen dat je meer honger krijgt. Wanneer je hier bewust van bent kun je jezelf erop voorbereiden door meer verzadigende producten te eten, echter wil je het ook bij de kern aanpakken.
Neem de tijd voor je slaap zodat je kunt streven naar acht uur, zorg dat je een avond routine voor jezelf maakt en zorg dat je slaapkamer donker is.
Er zijn nog veel meer tips, maar met deze zul je al goed aan de slag kunnen!
In dit artikel over de 'relatie tussen slaap en jouw eetgedrag' vertellen we er meer over!
Vul je maag met groente om honger te voorkomen
Het volume van je voedsel is een van de belangrijkste factoren die je kunt verbeteren wanneer je minder honger wilt ervaren. Volume kan simpelweg uitgedrukt worden in het aantal calorieën per eenheid product.
Zo kun je natuurlijk begrijpen dat 100 gram wortels van 30 calorieën beter vult dan 5 gram pindakaas voor dezelfde hoeveelheid energie.
De makkelijkste manier om volume toe te voegen aan je maaltijden is door een koolhydraatbron (zoals rijst) te vervangen voor een groente bron (broccolirijst). Het zal niet altijd net zo lekker zijn, maar het is wel effectief!
Zorg voor minder stress
Stress is een killer voor bijna alles, zo ook voor je honger. Nu wil ik niet gelijk zeggen dat je veel honger krijgt door stress, maar de kans dat je trek krijgt en daardoor naar lekkere dingen grijpt is wel groot. Daarnaast kan stress een grote negatieve impact hebben op je slaappatroon, wat op zijn beurt weer een impact kan hebben op je eetlust. Wil je je voedingspatroon op lange termijn zo makkelijk mogelijk houden? Zorg dan dat je met je stressregulatie aan de slag gaat. Pak de stressoren aan bij de kern. Wanneer dit niet mogelijk is wil je wél stress leren herkennen en bewust van zijn, voor je de snoepla induikt.
Bewust eten helpt om beter verzadigd te raken
Mindfulness wordt ten onrechte nog steeds als iets zweverigs gezien, terwijl het zelfs in onderzoeken veel positieve effecten laat zien. Mindfulness kun je ook betrekken op je maaltijd. Probeer tijdens een maaltijd moment bezig te zijn met wat belangrijk is: je maaltijd! Verwijder alle externe prikkels zoals Instagram of de tv. Ga rustig ergens zitten en ben bezig met wat deze maaltijd je te bieden heeft. Hoe ruikt de maaltijd? Hoe smaakt het? Hoe is de bite? En de temperatuur?
Het is niet gek dat je altijd honger hebt, als je verzadiging compleet negeert doordat je door Instagram loopt te scrollen. Zorg eens dat je luistert naar je lichaam. Hoe hongerig was je voor de maaltijd? Hoe is het met je verzadiging gesteld halverwege? En een half uur erna? Door hier een gewoonte van te maken zul je merken dat je veel beter in kaart kunnen brengen wanneer je écht honger hebt. Daarnaast kom je er ook beter achter wanneer het eigenlijk simpelweg trek of bijvoorbeeld verveling is.
Eet niet onnodig weinig
Ik snap je. De zomer is weer om de hoek en je bent weer te laat begonnen. Je duikt gelijk in een dieet waarin je bijna niets mag eten en valt binnen no-time kilo’s af. Naast het feit dat je hierdoor minder ruimte hebt om veel volume te eten, registreert je lichaam een snelle afname in vetmassa, wat weer kan zorgen voor een toename in eetlust.
Je lichaam weet het verschil niet tussen je intenties om een platte buik te hebben en uithongering, dus je lichaam zal zich tegen je gaan verzetten!
Door een langzamer traject zul je minder honger ervaren en zal de kans kleiner zijn dat je wederom terugvalt omdat het niet vol te houden valt.
Vond je deze tips tegen honger handig? Vergeet de blog dan niet te delen via Facebook, Instagram of andere social-media kanalen.