De relatie tussen slaap en jouw eetgedrag
17 oktober 2022 

De relatie tussen slaap en jouw eetgedrag

Heb je wel eens gemerkt dat hoe jij geslapen hebt, invloed heeft op jouw eetgedrag?

Wanneer je een slechte nachtrust hebt gehad, zul je waarschijnlijk gedurende de dag meer trek hebben in hoogcalorisch voedsel. Welke relatie slaap heeft met je eetgedrag gaan we in deze blog verder bespreken.

De grote kracht schuilt dus in een goede nachtrust. Door dagelijks die 7-9 uur je ogen gesloten te houden, blijven we mentaal scherp, herstellen we de schade aan ons lichaam die gedurende de dag hebben opgelopen, verminderen we stress en behalen we zelfs meer succes in het leven. Maar wat gebeurt er als je je lichaam niet de rust geeft die het nodig heeft?

Zodra een gezonde slaaproutine uit elkaar valt, lijkt de rest van het lichaam dit voorbeeld te volgen. Onderzoek heeft te weinig slaap in verband gebracht met een afname van de productiviteit, een zwakker immuunsysteem en een verhoogd risico op hartaandoeningen, beroertes en kanker. Het heeft zelfs invloed op de manier waarop we eten en dit brengt het niet ten goede.

Vijf manieren waarop slaapgebrek een negatieve invloed kan hebben op jouw voedingsinname

Slaap je minder, dan eet je waarschijnlijk meer.

Een studie uit 2012 vergeleek de eetgewoonten van mensen die zoveel sliepen als zij nodig hadden met degenen die slechts twee derde van hun vereiste rusttijd gedurende acht dagen hadden gelogd. Er werd ontdekt dat proefpersonen die slaapgebrek hadden uiteindelijk gemiddeld 549 calorieën extra per dag aten. Dit zou kunnen leiden tot het aankomen van een halve kilo per week als de gewoonte aanhoudt. Andere onderzoekers hebben deze overeet reactie toegeschreven aan de gelijktijdige vermindering van leptine door het lichaam, een hormoon dat een gevoel van volheid aangeeft en overproductie van ghreline, een hormoon dat hongergevoelens signaleert. Deze disbalans is vele malen hoger wanneer je slaapgebrek hebt.

Je snackt meer door slaapgebrek, vooral laat in de avond

Hoewel sommige diëtisten suggereren dat het eten van meerdere kleinere, snack grote maaltijden gedurende de dag een gezondere levensstijl kan zijn, kan slaapgebrek deze vorm van eten naar een nieuw (en niet zo gezond) uiterste brengen. Slaaptekort kan leiden tot een afname van fysieke activiteit en een toename van overmatig snackgedrag, en volgens een onderzoek uit 2008 leidt dergelijke consumptie doorgaans tot extra, ongewenste gewichtstoename.

Je craved door slaaptekort naar hoogcalorisch voedsel, suikers en vetten

Laten we eerlijk zijn, die late-night-snacks zijn zelden wortels of stengels bleekselderij. Een onderzoek uit 2013 wees uit dat we niet alleen hunkeren naar ongezond, koolhydraatrijk en vetrijk voedsel als we moe zijn, maar ook mentaal de consequenties van dergelijke voedselkeuzes niet registreren. Het duurt niet lang voordat deze smacht naar eten wordt vervuld. Een nieuwe studie van de Universiteit van Pennsylvania wees uit dat een enkele nacht slecht slapen de volgende dag kan leiden tot meer trek in vet voedsel.

Je verstoorde slaapcyclus zal uw eetpatroon veranderen, in negatieve zin

De verstoring van jouw interne klok (het circadiaans ritme) die jouw natuurlijke slaappatroon aanstuurt, bepaalt ook de momenten waarop je overdag honger hebt en ook hoe hongerig jij jezelf voelt op verschillende tijden van de dag. Een onderzoek uit 2011 wees uit dat mensen die als "uitslapers" worden beschouwd (het midden van hun typische rustperiode is om 5.30 uur of later) de neiging hebben om gedurende de dag vertraging op te lopen in hun maaltijden en na 20.00 uur nog extra veel eten. Hierdoor consumeerden zij meer calorieën dan gemiddeld bij die maaltijd. Deze onbewuste laattijdige eetgewoonten vlak voor het slapen gaan, kunnen ook invloed hebben op het in slaap komen, waardoor de cycli van slaapgebrek en slechte eetgewoonten in stand worden gehouden.

Mogelijk mis je belangrijke voedingsstoffen

Alleen omdat je te veel eet als je slaaptekort hebt, wilt dat nog niet zeggen dat jij jouw lichaam de voeding en nutriënten geeft die het nodig heeft. Een onderzoek uit 2013 wees uit dat naast het overmatig eten ongezond voedsel en het hebben van slaapgebrek, de proefpersonen de helft van de porties fruit en groenten consumeerden van een normale slaper, waardoor ze belangrijke voedingsstoffen uit hun algehele dieet verloren. Deze onevenwichtigheden in de voeding kunnen leiden tot mogelijke tekorten aan vitaminen en mineralen, die de normale functies van het lichaam aantasten en gepaard gaan met verschillende ongewenste symptomen.

Het kan zelfs een stapje verder gaan met slaapgebrek en Binge Eating Disorder

Slaapproblemen en onvoldoende slaap worden in verband gebracht met een verschillende fysieke en psychologische problemen, waaronder depressie, neurologische en hormonale afwijkingen. Zowel cross-sectionele, als prospectieve studies, suggereren dat een korte nachtrust ook geassocieerd kan worden met een hoger lichaamsgewicht, BMI en het hebben van obesitas.

In de afgelopen halve eeuw is er een gestage en snelle afname van de slaaptijd geweest, die parallel loopt aan de snelle stijging van het aantal mensen met overgewicht en obesitas.

Tussen 1988 en 1994 bedroeg het percentage gevallen van mensen obesitas 22,9%. Dit steeg tussen 1999 en 2000 tot 30,5 %. In dezelfde periode rapporteerden Amerikanen een gemiddelde afname van 1,5 tot 2 uur in de hoeveelheid slaap per persoon per nacht.

Slaapproblemen kunnen ook in verband worden gebracht met eetaanvallen (Binge Eating). Een verstoord eetgedrag wordt ook geassocieerd met zwaarlijvigheid. Het gedrag van Binge Eating kenmerkt zich door het verbruik van een ongewoon grote hoeveelheid voedsel in een discrete periode van tijd, gecombineerd met een gevoel van controleverlies door te veel te eten. Binge Eating is een belangrijk symptoom van verschillende diagnostische en statistische handleidingen voor psychische stoornissen, eetstoornis diagnoses, waaronder boulimia nervosa, anorexia nervosa en de diagnose van eetbuistoornis (Binge Eating Disorder).

In de Verenigde Staten is de hoeveelheid stijging van binge eating met een frequentie van tweemaal per week gedurende 3 maanden geschat op 4,5% voor volwassenen. Net als slaapproblemen wordt Binge Eating geassocieerd met lichamelijke en psychische aandoeningen, waaronder depressie en neurologisch hormonale afwijkingen en obesitas. Ongeveer 30% van de volwassen personen die in behandeling is voor overgewicht rapporteert Binge Eating.

Waarom is er dan een associatie tussen slaap en Binge Eating?

De aard van het verband tussen slaapproblemen en BE is waarschijnlijk complex. Slaap problemen kunnen leiden tot BE, BE kan tot slaapproblemen leiden, of beide slaapproblemen en BE kunnen het resultaat zijn van een derde variabele of variabelen, zoals omgevingsstressoren, depressie of onderliggende biologische factoren. De gerapporteerde associatie tussen slaapbeperking en gewicht toestand is erg belangrijk voor de volksgezondheid gezien de stijgende obesitas trend. Dit benadrukt de essentie van de biologische relatie tussen slaap en eetgedrag. Een overtuigende mogelijkheid is dat hormonale en metabolische factoren de reden kunnen zijn van de relatie tussen slaap vermindering en toegenomen gewicht. Dit heeft op zijn beurt weer effect op de frequentie van Binge Eating.

Zoals eerder benoemd kunnen de eetlust hormonen leptine en ghreline bij de associatie betrokken zijn van slaapproblemen en Binge Eating. Er wordt verondersteld dat leptine en ghreline ‘de ‘yin-yang’ van vertegenwoordigen een systeem dat is ontwikkeld om de hersenen te informeren over de huidige energiebalans. Leptine, dat wordt afgegeven door adipocyten, is positief gecorreleerd met een verhoogde vet massa en vermindert de eetlust. Terwijl ghreline, een peptide voornamelijk geproduceerd wordt door de maag, de eetlust stimuleer en het energieverbruik verlaagt. Zowel acuut als chronisch slaapgebrek is in verband gebracht met verminderde leptine en verhoogde ghreline. Dit komt overeen met de eetlust die toeneemt en het volle gevoel dat afneemt gedurende het voorkomen van slaapgebrek.

Een studie vond dat twee opeenvolgende nachten van slaapgebrek (4 uur slaaptekort per nacht) vergeleken met slaap verlenging (10 uur slaap per nacht) een afname van 18% in leptine veroorzaakte en een toename van 28% in ghreline.

Het is dus zeker dat onvoldoende slaap een calorisch beperkte hormonale toestand weerspiegelt, waarbij jij wellicht al biologisch gedreven bent om je voedselinname te verhogen. Je staat dus als het ware 1-0 achter met slaaptekort. Dit kan van grote invloed zijn op je Binge Eating gedrag.

Ook stress kan een gemeenschappelijke onderliggende factor zijn voor zowel slaapproblemen als Binge Eating. Stress speelt een cruciale rol in zowel menselijke als dierlijke studies over Binge eating en slaapproblemen.

Wat kun jij hier tegen doen?

Het is dus belangrijk je stressgehalte te verlagen en je slaap te verbeteren.

De Good Night Caps van Consiouz zijn hiervoor ideaal. Ze verlagen zowel het stressgehalte en bevorderen je slaapkwaliteit. Waardoor de kans kleiner is dat jij onnodig impulsieve eetkeuzes maakt.

Onderstaand vind je de ingrediënten van de Good Night Caps. Dit voedingssupplement is niet verslavend en draagt bij aan een positieve werking op de slaapkwaliteit en dus jouw eetgedrag.

  • GABA remt de signalen die ervoor zorgen dat jij actief blijft. Door lagere opwinding wordt de tijd om in slaap te komen verkort en verbetert je slaapdiepte!
  • Naast GABA bevat Good Night Caps ook l-Theanine. Dit is een natuurlijk voorkomend aminozuur dat bewezen ontspanning voordelen biedt. De GABA / l-theanine combinatie heeft een positief samenhangend effect op de slaapkwaliteit in vergelijking met GABA of l-theanine alleen. Extra voordeel dus.
  • Magnesium acetyl taurinaat, ontspant niet alleen je lichaam, maar versterkt ook de positieve effecten van het GABA op je slaap.
  • Melatonine is een slaaphormoon. Het zorgt er dan ook voor dat we slaperig worden als het donker wordt. Ook verkort het de tijd die je nodig hebt om in slaap te vallen.
  • Tot slot is er valeriaanwortel-extract toegevoegd. Dit kruid wordt al duizenden jaren gebruikt voor een uitgerust gevoel, een goed slaap- en waakritme en als hulpmiddel tegen stress.

Al deze ingrediënten zijn samengevoegd in het wetenschappelijk onderbouwde supplement: de Good Night Caps.

Consiouz is ervan overtuigd dat jij met dit supplement geholpen kan worden om beter te slapen. Jou helpen ’s nachts beter te slapen, waardoor jij overdag betere eetkeuzes- en gewoontes kan maken is onze missie! Je bestelt de Good Night Caps hier.

Slaap lekker.

Over de schrijver
Ricky helpt jongvolwassenen naar een gezonde relatie met voeding, training en zichzelf door middel van zijn wetenschappelijke kennis een persoons-gerichte aanpak.
Reactie plaatsen